Október 20-án érkezik Clevelandbe a Magyarország Kulturális Nagykövete Amerikában tisztet betöltő Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A társulat a John Carroll Egyetem Kulas Auditóriumában mutatja be a Spirit of Hungary 1848 című táncelőadást, amely a magyar forradalomra emlékezve nemzetünk szabadságszeretetéről szól a népzene és a néptánc motívumaira épülő látványos koreográfiával. Magyarország legrégibb professzionális táncegyüttesének amerikai turnéja a Chicagói Főkonzulátus, valamint a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) szervezésében jön létre. Szerkesztőnk, Molnár Zsolt ez alkalomból készített telefonos interjút a turné főszervezőjével, Magyar Kálmánnal.

Magyar Kálmán röviden bemutatta az október 16-án 11 állomásos észak-amerikai turnéra érkező, korábban Honvéd Táncegyüttesként ismert társulatot, valamint vezetőjüket, a kiváló táncos-koreográfus Zsuráfszky Zoltánt, aki először 1988-ban járt Amerikában a Kodály Együttessel. Mostani meghívásuk apropóját az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója adta. A szervezők az eseményről való megemlékezéshez újra őket kérték fel, mivel két évvel ezelőtt is nagy sikert arattak az 1956-os forradalomról szóló előadásukkal. Akkor nem jutottak el Clevelandbe, ezért is különleges a mostani, október 20-i alkalom.

A Spirit of Hungary 1848 előadás két részből áll. Az első fele – ahogyan a cím is mutatja – a magyar nép lelkületéről szól. “A legfontosabb lélek a forradalmi lélek, a legfontosabb cél pedig a szabadság kiharcolása” – mondta Magyar Kálmán. A forradalom szellemiségét ábrázoló tematikus rész után a műsor hosszabb, második fele a Kárpát-medence gazdag folklórkincsét mutatja be. Zsuráfszky Zoltán munkássága a biztosíték, hogy ezúttal is a magyar néptánc legizgalmasabb koreográfiáival találkoznak a nézők.

Az előadást a főszervező minden korosztálynak ajánlja. Mivel szöveg nélküli produkció, nyelvi ismeretekre nincs szükség a megértéséhez. A délutáni időpontra való tekintettel fontosnak tartja, hogy minél több gyereket is hozzanak el, “hogy lássák, milyen gazdag, lendületes és értékes a magyar kultúránk.”

Részlet az előadásból

Ezután a HIF kultúrdiplomáciai küldetéséről beszélt, amelynek legfőbb célja, hogy bemutassa a világnak a magyar kultúrát. Ennek egyik legkönnyebb és legnépszerűbb eszköze a magyar népzene és néptánc. A chicagói és clevelandi előadás megvalósításához nagy segítséget kaptak Dr. Bencsik Zita chicagói főkonzultól, aki szintén fontosnak tartja a kultúrdiplomáciai törekvéseket. A Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a turnét, amely idén elsősorban a nyugati partra koncentrál, Kanadában pedig Vancouver magyar közösségeihez látogat el.

Magyar Kálmán végül az ezen a hétvégén, szeptember 22-én és 23-án New Brunswickban megrendezett észak-amerikai táncháztalálkozóról, a Toborzóról  beszélt. A második alkalommal szervezett fesztivál is a találkozásokról és a népi kultúra iránti szeretet megvallásáról szól, amely erősíti a közösségi összetartozást.

A turnéról bővebben a www.facebook.com/thespiritofhungary oldalon tájékozódhatnak. Jegyvásárlás a clevelandi előadásra a www.bocskairadio.org oldalon, vagy személyesen a magyar közösségi és egyházi programokon.

Az összefoglalót Miklós Melánia, rádiónk KCSP-ösztöndíjasa készítette.

A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.