Dragomán György írói receptjei közül a VINETA című blogbejegyzést ajánljuk, benne a marosvásárhelyi születésű, 1988 óta Magyarországon élő író kedvenc vineta, azaz padlizsán – avagy tojásgyümölcs – receptjével.

“Amikor kicsi voltam, mindenki tett el vinetát (padlizsánt). Az még a legínségesebb időkben is volt, telerakott kombi-dácsiákból árulták nyár végén, kilószámra vettük, ara-gázon (gázrózsán) sütöttük. Volt, aki gödröt ásott a blokk mögött a dombon, abba tüzet rakott, arra tett egy lyukacsos vaslapot, azon sütötte irdatlan mennyiségben. Amikor a héja elszenesedett, újságpapíron ott helyben meghámozta, aztán vederbe dobta, úgy vitte fel a blokkba, borkánba tenni.

(Ha erre gondolok, mindig az a Weöres Sándor sor jut eszembe, hogy „vaslapon sül a sötét”, nekem ez azt jelenti, feketére égett vineta sül a vaslapon, még a lángok is feketék körülötte.)

A vineta átsült húsát aztán fakéssel felaprítottuk, apróra vágott vöröshagymát (lilahagymát) és olajat kevertünk hozzá, sót, borsot, citromot. Volt, aki majonézt is tett bele. Én úgy szeretem, ha nincs benne, enyhén csípős, enyhén füstös, úgy a legjobb, azon melegében vastag szelet, kicsit megpirított fehér kenyéren. Ez a konzervatív recept, ezt ismertük gyerekkoromban, máshogy nem is igen készítettük.
(…)
Amikor 88 őszén Szombathelyre költöztünk, édesanyám boldogan fedezte fel a padlizsánt a piacon. Vett is belőle rögtön. A zöldséges nagyon megörült ennek, azt mondta, odaadja ingyen, csak mondja meg, hogy mire való, és hogy kell megfőzni, mert itt azt senki se tudja, és nem is veszi senki. Elvittük az ingyen vinetát, és másnap vittünk a zöldségesnek cserébe klasszikus erdélyi lángon sült vinetát, vagyis padlizsánkrémet.

Azóta sokféleképpen főzöm, itt az egyik legkedvesebb receptem:

DIÓS ZÖLD PADLIZSÁNCURRY

Kell hozzá:

– kókusztej
– thai zöldcurry-paszta (ezt vehetjük készen)
– dió
– padlizsán
– hagyma
– és olaj

Tapasztalataim szerint minden közepes padlizsánhoz egy közepes fej hagyma, egy fél evőkanálnyi curry, egy fél marék dió és fél deci kókusztej kell. Én általában négy padlizsánból csinálom, úgy pont egy konzerv kókusztej kell bele.

A padlizsánt mossátok meg, vágjátok kockára, süssétek bő olajon egy lábosban, amíg színt nem kap. Vegyétek ki a lábosból a padlizsánt, egy kicsi olaj biztos marad benne, azon pirítsátok egy kicsit a diót. Tegyétek hozzá a hagymát, amikor üvegesre pirult, adjátok hozzá a curry-t, tegyétek vissza a padlizsánt, öntsetek rá egy kis vizet (de ne lepje el egészen), főzzétek 10 percig nagy lángon, amíg besűrűsödik. Adjátok hozzá a kókusztejet, főzzétek kis lángon még vagy negyedórát.

Én vagy grillezett húsokhoz adom köretnek, vagy barna rizsre halmozom feltétnek. Vagy egyszerre mindkettő. A mélyhűtést remekül bírja. Ha nincs zöldcurry paszta, másfajta curry is jó, kókusztej helyett joghurtot is tehetünk hozzá. (Akkor viszont főzzük készre és sűrűre a joghurt nélkül, és csak a végén keverjük hozzá.)”

Dragomán György receptjéhez étvágyat kívánunk, olvasmánynak pedig ajánljuk mellé a szerző Fehér király című, 30 nyelvre lefordított regényét, amely a 80-as évek kelet-európai diktatúráját mutatja be egy gyerek szemszögéből.

Forrás: www.dragomangyorgy.com

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.