Javuló amerikai-magyar viszonyról számolt be az InfoRádió Aréna című műsorában Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete. A két ország politikai kapcsolata a rendszerváltás óta tavaly volt a legrosszabb.

 

Leállt az a negatív spirál és feszültség, amelyet egyes ügyeknél érzékelni lehetett a magyar-amerikai kapcsolatokban az elmúlt időszakban – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarország washingtoni nagykövete.

“Sikerült átfordítanunk a kapcsolatainkat, az együttes érdekeinket és értékeinket” – hangsúlyozta a nagykövet.

Szemerkényi Réka jelzésértékűnek nevezte a javuló viszonyt. Ugyanis szerinte a kétoldalú kapcsolatokban a pozitív elemek sokkal fontosabbak, mint a vitás ügyek.

“Rengeteg pozitív elem van a kétoldalú kapcsolatokban a gazdasági, a kulturális együttműködés és a biztonságpolitika területén. Számtalan olyan eleme van az amerikai-magyar kapcsolatrendszernek, ami nagyon sokat jelent mindkét oldal számára. Nagyon sok pozitívumot tud hozni, és meghatározó módon tudja pozitív irányban előre vinni a közös ügyeinket is” – vélekedett Szemerkényi Réka.

A nagykövet hangsúlyozta: fontos erőt jelentenek az amerikai-magyar kapcsolatrendszerben azok a stratégiai ügyek, amelyeknél a közös érdeket a két ország azonosan értékeli.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly év végén nyilatkozott az InfoRádiónak arról, hogy javítani kell a két ország akkor mélyponton lévő kapcsolatát.

“Azt gondolom, hogy az Egyesült Államokkal a politikai együttműködésünket is hasonlóan zökkenőmentessé kell tennünk, mint amilyen a gazdasági illetve a védelmi együttműködésünk. A politikai együttműködésünket az Egyesült Államokkal azonban néhány nyitott kérdés terheli, ezeknek a lezárása Magyarország egyik legfontosabb külpolitikai érdeke” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Colleen Bell januárban érkezett Magyarországra.

Magyarország washingtoni nagykövete inkább gazdasági kérdésnek és nem politikainak tartja, hogy az Egyesült Államok exportál-e Kelet-Európába palagázt.

Szemerkényi Réka elsősorban a gázbeszerzési versenyt tartja fontosnak, és nem azt, hogy az milyen formában és honnan érkezik.

“A mostani helyzet monopolhelyzetet jelent a magyar földgázpiacon. Ennek az enyhítése mindenképpen a magyar érdeket szolgálja. Azt gondolom, hogy a nemzetközi LNG-piac alakulása és fejlődése olyan irányba mutat, hogy ez minden felhasználó számára pozitív lesz” – mondta a nagykövet az InfoRádió Aréna című műsorában.

“A cseppfolyósított gáz nemzetközi piacokon való mozgása, a kialakuló spot-árakon való kereskedés minden szempontból pozitívan tud hatni Európa piacaira is” – vélte Szemerkényi Réka.

A nagykövet szerint ez elsősorban gazdasági és nem politikai kérdés.

Forrás: inforadio.hu

1 COMMENT

  1. A NAGYKÖVET ASSZONY MUNKÁBA LÉPETT! AHOGY JAVUL AMERIKA MAGYARORSZÁG-KÉPE, UGYANÚGY JAVULHAT MAGYARORSZÁG AMERIKA-KÉPE IS.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.