Habár az elsőfokú ítéletet nagyon jelentősen enyhítette a bíróság, Budaházy Györgynek például még majdnem két évet kellene fegyházban töltenie jogerőre emelkedés esetén. Mindenki a köztársasági elnöki kegyelemben reménykedik. A tárgyalótermet egyébként teljesen megtöltő tömeg most átvonul az Igazságügyi minisztériumhoz.

Bár sokan azt gondolják, Budaházyék ügye már rég lezárult, valójában a Gyurcsány-érában gründolt büntetőeljárás lassan 15 év után még mindig tart. De a mai nap kétségkívül mérföldkő: másodfokon még nem született eddig ítélet az amúgy egészen a Kúriáig az igazságszolgáltatás minden szintjét megjárt perben. Egy éve, a megismételt első fokú eljárásban a 17-ből még 15 vádlottat ítéltek el, a legtöbbeket súlyos fegyház- és börtönévekre. Budaházy György például 17 évet kapott akkor, fegyházban, amelyből kedvezménnyel sem szabadulhat.

YouTube player

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt azonban már csak tízen állnak, a többieket a köztársasági elnök főként az elhúzódó eljárásra hivatkozva kegyelemben részesítette. Budaházy György és 9 társa ügyében most másodfokú ítéletet hirdetnek, amely, ha ellentétes az első fokkal, azaz felmentés az eredmény, akkor a harmadfokú eljárás előtt nyílik meg a lehetőség, ha azonban az ítélőtábla is azt mondja, hogy bűnösök terrorcselekmények elkövetésében a hunniások, a másodfokú ítélet jogerőre is emelkedik. A Fővárosi Ítélőtábla előtt reggel 8 órától gyülekeztek a Budaházyék mellett kiállók. Az eseményekről a PestiSrácok.hu élőben tudósított. (Mivel a tárgyalóteremből élő közvetítés nem megengedett, onnan írásban tudósítunk élőben, percről-percre. A bíróságon készülő felvételeket a nap folyamán későbbi időpontban láthatják csatornáinkon.) Budaházy György fél 9 körül érkezett meg a tábla elé, az egybegyűlt tömeg tapssal köszöntötte.

Tas J Nadas, Esq

Az ítélethirdetésre több közéleti szereplő is eljött a táblabíróságra. Itt van Morvai Krisztina volt európai parlamenti képviselő, büntetőjogász, aki interjút is adott élő bejelentkezés során a PestiSrácok.hu-nak. Morvai Krisztina kiemelte, hogy olyan súlyos törvénysértések történtek az eljárás során, amivel 40 év alatt nem találkozott. Véleménye szerint bár mindaz, ami történt, teljesen nem orvosolható már a tárgyalóterem falain belül, ha felmentés lenne az eredmény, akkor a harmadfok előtt nyílik meg a lehetőség, ami további évekig húzhatja az eljárást. Morvai Krisztina szerint több abszolút hatályon kívül helyezési ok van, ezért ő erre számít.

Megjelent az ítélethirdetésen Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke, Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, és a Budaházy Bizottság az Igazságtételért több tagja, köztük dr. Csókay András és Skrabski Fruzsina. Akkora tömeg követte a vádlottakat a tárgyalóterem felé, hogy a tárgyalást nem is tudták időben elkezdeni. Ki nem zárhattak senkit a nyilvános tárgyalásról helyhiány miatt, meg kellett oldani, hogy mindenki le tudjon ülni. Jó 20 percen át várakozott a tömeg a levegőtlen folyosón. Azután nyílt ki a tárgyalóterem ajtaja, hogy Morvai Krisztina elindult az elnöki iroda felé…

A kihirdetett másodfokú ítélet a kiszabott évek tekintetében Budaházy esetében csaknem harmada az első fokon kiszabott ítéletnek, a többi 10 év feletti kiosztott büntetéseket pedig gyakorlatilag megfelezték. Több vádlottat több vádpontban is felmentett az ítélőtábla.

Jelentősen enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla a törvényszék elsőfokú ítéletét, Budaházy Györgyöt másodfokon a 17 év helyett 6 év fegyházra ítélte, a többi vádlottra 5, illetve 5 és fél év fegyházbüntetést szabott ki. Két vádlott kivételével a többi ítélet jogerős. A jogerősen elítélt vádlottakat a tárgyalást követően le is tartóztatják.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.