A Közel-keleti kereszténység száma drasztikusan csökkent az elmúlt években a migráció hatására is, így azonnali lépésekre van szükség, hogy ez a folyamat megálljon – jelentette ki a Hír TV-ben Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak miniszteri biztosa.

Irakot, Libanont és Szíriát megvizsgálva azt látjuk, hogy az elmúlt években gyökeresen megváltozott az ottani keresztények helyzete, olyan népvándorlás indult el, amely elapasztotta a keresztények számát, az iraki keresztény közösségek a töredékére estek vissza, Libanonból nagyon sok keresztény elkötözik, mert szíriai muszlim menekültek érkeztek az országba, és a valamikor virágzó szíriai közösségek is nagy bajban vannak.

Azzal kapcsolatban, hogy nem-e késő lépni, és miként lehet helyzetbe hozni azokat a keresztény közösségeket, amelynek értelmiségi része, a papi rétege zömmel elhagyta már a fent említett területeket Juhász Hajnalka azt felelte, utoljára 2003-ban volt arra kísérlet II. János Pál pápa részéről, hogy legyen egy közös alkotmányunk és abba a keresztény kultúra foglaltassék benne. Ezek nem jöttek létre, valóban a 24. órában vagyunk.

„Az, hogy a nemzetközi szervezeteknek a hangját kellene abban sokkal jobban hallanunk, hogy a kereszténység a 21. században a legüldözöttebb vallássá vált, a Közel-keleten ez a legnagyobb kihívás, drasztikusan csökken a számuk, ez igaz Szíriában, Irakban, Libanonban, és ezzel kell szembesülnünk” – így a miniszteri biztos.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Forrás: hirtv.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.