Kárpátalja Kincsei Amerikában

Május 12. és 19. között a Washingtoni Magyar Ház szervezésében egyedülálló programsorozat kerül megrendezésre az Amerikai Egyesült Államok több nagyvárosában. A Treasures of Transcarpathia program komplex és innovatív módon tárja a közönség elé a kárpátaljai magyarság kincseit.

Az előadás / kiállítás megtekinthető Clevelandben május 14-én, hétfő este fél 7-től, a Cserkészházban! Ingyenes belépés!

Az esemény kapcsán előadások, fotókiállítás, kiállítások, filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés révén tájékozódhatnak az amerikai érdeklődők, a kultúra és a művészet tolmácsolásában.

A programsorozatban Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező egyedülálló, eredeti kárpátaljai beregi szőttessel díszített kollekcióját, Perl János Kárpátalja kincseit bemutató művészi fotósorozatát, valamint egy informatív kiállítást is megtekinthetnek majd az érdeklődők.

A Filmvetítés és beszélgetés a főszereplővel című program kapcsán Zsigmond Dezső filmrendező A Sátán fattya c. filmje kerül levetítésre. A film hűen mutatja be a kárpátaljai magyarság sorsát a II. világháborúban. A Treasures of Transcarpathia rendezvényeken a főszereplő, Tarpai Viktória kárpátaljai színésznő személyesen kíséri végig a filmet az összes amerikai állomásán, ahol a közönségnek a filmvetítés után lehetősége lesz beszélgetés keretében a film forgatásáról mélyebb mondanivalójáról is kérdéseket feltenni a színésznőnek.

A hiteles és tiszta forrást a Treasures of Transcarpathia rendezvénysorozat minden állomásán Kárpátalja szakértők előadásaiból ismerhetik meg az érdeklődők. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke, valamint Balogh Lívia alelnök Kárpátalja történelméről és kultúrájáról tartanak izgalmas előadást. Két Kárpátalja-szakértő, Kovács Miklós kárpátaljai történész és Balogh Oszkár kárpátaljai közgazdász pedig kerekasztal-beszélgetés és kötetlen eszmecsere formájában ad majd hiteles és érdekes válaszokat.

A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Forrás: karpataljalap.net

Nincs hozzászólás még.

Hozzászólás