Közleményben tudatta az orosz ortodox egyház, hogy Budapest kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak.

Mint a dokumentumban fogalmaznak:

Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházközi együttműködés keretében Magyarországra helyeztek át több kárpátaljai származású hadifoglyot.

Kiemelték: az akciót a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre.

Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

− fogalmazott Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Atv.hu-nak az ügyről.  Azt is elmondta, hogy ő koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását. Hozzátette, ez emberi és hazafias kötelessége.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Fokus ukrán hírportál a hírről szólva névtelen forrásokra hivatkozva azt írja: ezzel az orosz ortodox egyház megpróbálja visszaállítani a legitimitását azok után, hogy támogatta az Oroszországi Föderáció katonai invázióját, s így nemzetközi szankciókkal sújtották. – A hadifoglyok átszállításáról az ukrán hatóságokkal nem egyeztettek – teszi hozzá a Fokus cikke. A médium információi szerint az akcióban a Szuverén Máltai Lovagrend volt az egyik közvetítő. Hozzáteszik, az említett katonák mindegyike Ukrajna állampolgára, ezért elvileg lehetetlen őket harmadik országba átvinni Kijev hozzájárulása és részvétele nélkül.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Kirill pátriárka Moszkvában (Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.