Kelemen Hunor szerint a bukaresti kormányváltást négy-öt nap alatt le lehet bonyolítani, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) betartja az erről szóló megállapodást, de ha rajta múlna, inkább előrehozná a 2024 végén esedékes parlamenti választásokat.

A román közszolgálati televízió hírcsatornájának adott, az Agerpres hírügynökség magyar kiadása által szerdán ismertetett interjúban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke felidézte: a PSD és PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügyi, az igazságügyi, a szállításügyi tárca vezetője, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető cseréjét írja elő.

Az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett tárcáknál nem irányoz elő váltást a koalíciós megállapodás – szögezte le Kelemen Hunor, a román médiában ugyanis felröppentek olyan találgatások, melyek szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem közepette a két nagy román párt osztozkodásának akár a magyar érdekszövetség kormányzati súlya is áldozatul eshet.

ReklámTas J Nadas, Esq

Kelemen Hunor azonban támogatná azt az elképzelést, hogy

kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel Romániában,

a 2024-es választási év ugyanis szerinte másképp a „stagnálás” éve lesz. Romániában jövőre önkormányzati, európai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, a négyféle választás az egész év politikai agendáját meghatározza és – tapasztalata szerint – főleg a központi közigazgatás megbénul, „mindenki várja, mi lesz”.

A bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő RMDSZ-elnök elismerte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évben még egyetlen romániai kormányválságban sem sikerült előrehozott választásokat kikényszeríteni, de úgy vélte:

Románia nem engedheti meg magának, hogy elvesztegessen egy évet,

ezért kellő bátorsággal, többségi támogatással, minden lépést megtervezve

el lehet jutni a választások előrehozatalához, ha az államfőt is sikerül megnyerni az elképzelésnek.

Kelemen Hunor leszögezte: nem támogatna (a nagykoalíciós partnerek között színlelt) „műbalhét”, a választások előrehozatalát nyíltan vállalva, alkotmányos módon is el lehet érni, mivel az ország érdeke azt kívánja, hogy a 2024-es választási évre már stabil többségre támaszkodó, legitim, működőképes kormánya legyen Romániának.

(Demokrata)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.