Ha nyár, akkor Fillmore-i Nyári Magyar Iskolatábor! A Külföldi Magyar Cserkészszövetség egyik fő programja július 2-16. között lesz megtartva. Garantált, hogy felhőtlen gyerekkacagástól lesz hangos a Sík Sándor Cserkészpark. Ahogy a tábort hirdető plakáton áll: Vár a magyar szó, természet, tábori élet, tábortűz, néptánc, úszás, játékok és kézügyességi foglalkozások. Na, de nézzük a részleteket! Siketné Holica Katalin Kanadából csatlakozott be anyák napi adásunkba.

YouTube player

Az iskolatábor célja 1967 óta, hogy összegyűjtse a diaszpóra 8-14 év közötti gyermekeit, hogy együtt fejlesszék nyelvtudásukat, és egymástól nagy távolságra élő résztvevők között is barátságok köttessenek. Az 54. tábor koncepciója változatlan: iskolapadon kívül, de mindennap négyórás oktatás során, magyar nyelvi környezetben növelni a gyerekek szókincsét és magabiztosságát. Iskola és tábor egyben, a délelőtti tanítást mindennap játék, sportolás, táncház vagy kézműves foglalkozás követi. A résztvevők csak magyar nyelvet hallanak két héten keresztül, ami azt eredményezi, hogy a tábor végére magabiztosabban tudják kifejezni magukat, megtanulnak népdalokat és magyar verseket.

A tanítás részét képezi a nyelvtanon kívül az irodalom-, történelem-, és földrajzoktás is. Délelőttönként nyelvi szintjük szerint osztják csoportokra a gyerekeket, délután pedig magyar tudásuktól függetlenül, saját korosztályukkal szórakozhatnak. A tanulás hatékonyságát az is növeli, hogy minden délelőtt ugyanazzal a tanárral foglalkoznak a tanulók. Gyakran érkeznek visszatérő oktatók, néptáncosok, segítők Magyarországról is. Hogy tétje is legyen a tananyag elsajátításának, a kéthetes program végén vizsgát tesznek a résztvevők magyarságismeretből és alapvető cserkészismeretből. Az őrsvezetői tanfolyam azoknak a gyerekeknek is érdekes lehet, akik nem cserkészek, nem készülnek őrsvezetőnek. Ünnepélyes keretet ad minden tábori napnak a reggeli zászlófelvonás és az esti tábortűz.

Fontos részlet, hogy a teljes program a természet közelségében és annak jegyében zajlik. A résztvevők nem használhatnak elektronikai eszközöket. Mivel szülői látogatásra csak a táborzáró napon van lehetőség, ezért a szülők postai úton küldhetnek leveleket a táborozó gyermeküknek. A szervezők közösségi oldalon publikált tábori életképekkel is igyekeznek majd üzenni a szülőknek: https://www.facebook.com/KMCSSZIskolatabor

Közérdekű hirdetés

A korábbi táborok fotó visszanézhetők az iskolatabor.org weboldalon. Az előjelentkezés június 1-ig tart, a tábor díja eddig a határidőig 625 dollár/fő. Az összeg tartalmazza a kéthetes szállást, étkezést, a programok díját és a tanuláshoz szükséges eszközöket. A gördülékeny tanulást a tanárokon kívül a profi egészségügyi ügyelet és konyhai csapat fogja biztosítani. A visszajelzések egyöntetűen azt igazolják, hogy a gyerekek élményekkel teli hátizsákkal, megerősödött magyar nyelvtudással térnek haza otthonaikba.

További információ: iskolatabor.org, diaszporaiskola.org

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.