Klaus Iohannis államfő szerdán tudomásul vette az USR-PLUS minisztereinek lemondását, és aláírta az ügyvivő miniszterek kinevezéséről szóló dekrétumokat – közölte a bukaresti elnöki hivatal.

Az USR-PLUS lemondott tárcavezetőinek helyére ügyvivő miniszternek javasolt kormánytagok listáját szerdán küldte el az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotába Florin Cîţu kormányfő. A közlemény szerint az államfő tudomásul vette Dan Barna kormányfőhelyettes, Cristian Ghinea uniós alapokért felelős tárcavezető, Cătălin Drulă szállításügyi, Claudiu Năsui gazdasági, Ioana Mihăilă egészségügyi, illetve Ciprian Teleman innovációért és digitalizációért felelős miniszter lemondását.

Az államfő ugyanakkor jóváhagyta, hogy a kabinet miniszterei – köztük RMDSZ-es tárcavezetők – ügyvivő jelleggel átvegyék a megüresedett tárcákat.

Klaus Iohannis uniós alapokért felelő ügyvivő miniszternek nevezte ki Florin Cîţu kormányfőt, ügyvivő szállításügyi miniszternek Dan Vîlceanu pénzügyminisztert, ügyvivő gazdasági miniszternek Virgil Popescu energiaügyi minisztert, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszternek Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert és ügyvivő egészségügyi miniszternek Cseke Attila fejlesztési minisztert.

Dan Barna kormányfőhelyettes és az USR-PLUS miniszterei kedden nyújtották be lemondásukat. A román alkotmány szerint a távozó miniszterek helyére legfeljebb 45 napra lehet ügyvivőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül, azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie. Ha az USR-PLUS nem tér vissza a koalícióba, az azt jelenti, hogy megváltozik a kormány politikai összetétele, ezért egy esetleges PNL, vagy PNL–RMDSZ-kormánynak akkor is a parlament elé kell járulnia bizalmi szavazásra, ha Florin Cîţu marad a miniszterelnök.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.