Szervezetünk 80%-ban vízből áll. Testünk minden egyes sejtje és szövete ezt használja a megfelelő működéshez, ezért fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot fogyasszunk. Ha ezt nem sikerül teljesítenünk, a testünk jelez – máris soroljuk a tüneteket, hogyan!

Az első dolog, amit észrevehetünk, ha dehidratáltak vagyunk, az az elviselhetetlen, lüktető fejfájás. Ha a vízhiány az oka, akkor rövid időn belül elmúlik, miután megittunk egy nagy pohár folyadékot.

A vastagbélben vannak vízreceptorok, és ezek vizet vonnak el a szervezetből, hogy a széklet puhább legyen. Ha nem kap elég folyadékot, a kemény széklet és a székrekedés gyakori mellékhatás lehet, a hasi fájdalommal és görcsökkel együtt.

3. FAKÓ, RÁNCOS BŐR

A folyadékhiány az arcunkon száraz, hamuszürke bőr formájában mutatkozik meg, amely kevésbé tűnik ragyogónak, egészségesnek és rugalmasnak.

4. FÁRADTSÁG

A folyadékveszteség a vér térfogatának csökkenéséhez vezethet, ami túlzott nyomást gyakorol a szívre, hogy oxigént és tápanyagokat juttasson a szervekhez, beleértve az izmokat is. Ha nem pótoljuk a folyadékot, az energiaszintünk lezuhanhat, fáradtságot és tompább agyműködést tapasztalhatunk. Tehát amikor legközelebb egy újabb csésze kávé után nyúlnánk, próbáljuk ki, hogy inkább vizet iszunk.

ReklámTas J Nadas, Esq

Hajlamosak vagyunk összetéveszteni a szomjúságot az éhséggel, és emiatt akkor eszünk, amikor valójában innunk kellene. Próbáljuk ki, hogy amikor úgy gondoljuk, hogy ennünk kéne valamit, inkább igyunk egy pohár vizet.

Ha nem jutunk elég vízhez, száraz lehet a nyálkahártyánk, ezt egész egyszerűen a nyálhiány okozza. Ez megnehezítheti a beszédet, a nyelést és még a légzést is.

7. ÁLLANDÓ ROSSZ LEHELET

A víz nemcsak a nyáltermelést segíti elő, de segít kiöblíteni a baktériumokat a szánkból, így egészségesek maradhatnak a fogaink és az ínyünk. Ha viszont a baktériumok felhalmozódnak a nyelvünkön, a fogainkon és az ínyünkön, az hozzájárul a rossz lehelethez.

8. GYAKORI BETEGESKEDÉS

A víz segít kiöblíteni a méreganyagokat és a baktériumokat a szervezetből a betegségek és fertőzések elleni küzdelem érdekében, valamint erősíti az immunrendszert. Így, ha eleget iszunk, akkor ritkábban leszünk betegek.

9. CUKOR UTÁNI SÓVÁRGÁS

A dehidratáltság megzavarja a szervezetünk azon képességét, hogy energiáért a glükózraktárakhoz nyúljon, és kiválthatja a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek utáni sóvárgást. Az olyan cukros ételek, mint a csokoládé, süti és a cukorkák iránti szokatlan és hirtelen sóvárgás azt jelezheti, hogy innunk kellene. Próbáljunk meg több vizet inni, hogy rehidratáljuk a szervezetünket és kordában tartsuk a sóvárgást.

Amikor a szervezetünk dehidratált, a veséink a lehető legtöbb folyadékot visszatartják, hogy fenntartsák a működésüket. Ez csökkent vizeletürítéshez vezethet – ez az alacsony vízbevitel egyik leggyakoribb jele. A vízhiány miatt a vizelet színe sötétebb, szaga erősebb és megjelenése zavarosabb lehet.

Forrás: Fanny Magazin / mindmegette.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.