Az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják Ukrajnában azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke úgy véli, hogy egyetlen orosz–ukrán kettős állampolgárt sem ér majd bántódás, miközben a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok ellen “hajtóvadászat” indul.

A módosítás így lényegében megerősíti a kettős állampolgárság tilalmát. Az állampolgársággal foglalkozó egyes jogi rendelkezések módosításáról szóló törvényt a 450 fős Verhovna Rada 264 képviselője szavazta meg – jelentette szerdán az Ukrinform hírügynökség.

„A törvény az egyetlen állampolgárságra vonatkozó, az ország alkotmányában foglalt követelmény megvalósítására irányul oly módon, hogy elejét veszi a kettős állampolgárság birtoklásának, illetve csökkenti az ilyen esetek számát” – idézte a hírügynökség a jogszabály indoklását.

A Korreszpondent ukrán hírportál szerint a törvény értelmében azok a nagykorú ukrán állampolgárok, akik saját akaratukból külföldi állampolgárságot szereztek, ám ezt eltitkolják, 170-510 hrivnya (mintegy 5-15 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók. Az államapparátusban, illetve az önkormányzatoknál dolgozó hivatalos személyekre pedig ugyanezért 850-1700 hrivnya (25-50 ezer forint) büntetés róható ki.

Közérdekű hirdetés

KMKSZ: barátságtalan lépés a kettős állampolgárság büntetése

Érthetetlennek és a kisebbségekkel szembeni barátságtalan lépésnek tekinti az ukrán parlament keddi döntését a kettős állampolgárság büntetéséről Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Az ukrán parlament által elfogadott törvénnyel kapcsolatban Kovács Miklós elmondta: értetlenül áll a tény előtt, hogy az Ukrajnában a hatalmat gyakorló Régiók Pártja (PR) az október végi parlamenti választások célegyenesében ilyen, a saját hitelét romboló, a kisebbségekkel szemben barátságtalan lépésre szánta el magát.

Ugyanakkor ez is ékesen bizonyítja, hogy helyes a KMKSZ álláspontja, amely szerint a PR nem tekinthető magyarbarát pártnak, bármennyire is igyekszik erről meggyőzni a kárpátaljai magyarságot helyi szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) – tette hozzá a KMKSZ elnöke.

Indul a hajtóvadászat?

Megjegyezte: most „kibújt a szög a zsákból”, hiszen a kettős állampolgárság büntetéséről megszavazott jogszabály „egyértelműen leleplezi az UMDSZ csalárdságát”, amellyel a kárpátaljai magyar szavazókat, akik között nem kevés a magyar állampolgársággal is rendelkező UMDSZ-tag, mindenáron arra igyekszik rávenni, hogy voksaikat – a KMKSZ képviselőjelöltjeivel szemben – a PR embereire adják a parlamenti választásokon.

A kettős állampolgárságért kiszabható büntetés mértéke kapcsán Kovács kifejtette: ebben az esetben nem a bírság összegének a nagysága a lényeg, hanem az a tény, hogy – a korábbi helyzettel szöges ellentétben – ezentúl büntetőjogi felelősség terheli a kettős állampolgárokat.

A jogszabály lehetséges érvényesítése kapcsán a KMKSZ elnöke úgy vélte, hogy azt – mint szerinte hasonló esetekben mindig – szelektíven fogják alkalmazni, vagyis egyetlen orosz–ukrán kettős állampolgárt sem ér majd bántódás, miközben a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok ellen „hajtóvadászat” indul.

Forrás: Kibújt a szög a zsákból: hajtóvadászat indul a magyarok ellen.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.