Február 10–20. között tartják Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatát Fehéroroszország területén – közölte kedden a minszki védelmi minisztérium, miután előző nap Aljakszandr Lukasenka elnök az operatív művelet részleteit megvitató tanácskozáson bejelentette a hadgyakorlat tervét.

A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű manőverek minden részletét egyeztették az orosz féllel, és a részt vevő orosz katonák, illetve hadfelszerelés egy része már hétfőn megérkezett Fehéroroszországba – közölte Viktor Hrenyin tárcavezető, illetve minisztériuma.

Lukasenka hétfői közlése szerint

Közérdekű hirdetés

a hadgyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett fogják tartani,

szem előtt tartva a Fehéroroszországgal szemben álló, általa nem pontosított „nyugati” és „déli” erőket.

Fehéroroszország nyugati szomszédjai a NATO-hoz tartozó balti államok, délen pedig az ország Ukrajnával határos.

Az elnök emlékeztetett: decemberben állapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel abban, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam nyugati határainál és déli szárnyán hadgyakorlat tartanak. Megvádolta Ukrajnát azzal, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a fehérorosz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a fehérorosz határ túloldalán.

A fehérorosz védelmi minisztérium szóvivőjének keddi közlése szerint gyakorolni fogják az államhatár egyes szakaszainak megerősítését ellenséges betörés esetére, valamint azoknak az illegális csatornáknak az elvágását, amelyeken fegyvereket, lőszereket és egyéb eszközöket juttathatnak be az ország destabilizálása céljából.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.