Bejelentette Zoran Milanovic horvát államfő, mikor tartják a parlamenti választásokat az országban, miután a testület csütörtökön feloszlatta magát. Az elnök választása igen rendhagyó dátumra, hétköznapra esett. Horvátország függetlensége óta kétszer tartottak hétköznap választásokat az országban: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást hétfőn.

Április 17-re, szerdára írta ki a parlamenti választásokat Horvátországban Zoran Milanovic államfő – közölte az elnöki hivatal pénteken Zágrábban. A horvát parlamenti képviselők választásáról szóló törvény 5. cikkének 3. bekezdése szerint a választás napja munkaszüneti nap – írták a közleményben. Ez annyit jelent, hogy a választások miatt április 17-e munkaszüneti nap lesz Horvátországban.

A 2020 szeptemberében megválasztott, 151 tagú horvát parlament (szábor) csütörtökön oszlatta fel magát.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: miután feloszlott a parlament, többször hangsúlyozták, hogy számukra minden dátum elfogadható. „Nekünk minden jó, minden megfelel, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és partnerei felkészültek a demokratikus próbatételre a nép és a választók előtt” – hangsúlyozta, jelezve: némileg azért szokatlan, hogy a választásokat a hét közepén tartják, de minden törvényes keretek között történik.

ReklámTas J Nadas, Esq

Horvátország függetlensége óta kétszer tartottak hétköznap választásokat az országban: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást hétfőn. A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak április 16-án kedden és 17-én szerdán.

A szábor képviselői közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb öt százalék.

A nemzeti kisebbségek összesen további nyolc képviselőt juttathatnak be a parlamentbe – közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat.

További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb száz és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. A hivatalos választási kampány a pártlisták közzétételének napjával indul, és 24 órával a választás napja előtt fejeződik be, jelen esetben április 16-án éjfélkor. Az államfő pénteken egyben kitűzte ki az Európai Parlament horvát képviselőinek megválasztását is, június 9-re.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Illusztráció: alakuló ülését tartja a horvát parlament Zágrábban 2020. július 22-én. Fotó: EPA/Daniel Kasap

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.