Új koalíciós kormánya van Csehországnak. A Petr Fiala kormányfő vezette kabinet minisztereit pénteken a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján nevezte ki Miloš Zeman államfő.

Az ötpárti kormánynak 18 tagja van, hárommal több, mint az előző kabinetnek.

A kormány 16 minisztere azonnal kinevezése után letette az alkotmány által előírt esküt. A hivatalos aktusról hiányzott az agrárminiszter-jelölt, Zdenek Nekula, aki jelenleg karanténban van, ezért kinevezésére csak a jövő héten kerülhet sor.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2021/11/ExWuxDocFlb4FH_23daCxn8IF_IlEtuvw9cVH1gE0NI/fill/850/478/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZhMmMxMGQxY2U2MDQ2ODA5MWZkYmI1YmY1YjhiZjdi.jpg
Petr Fiala (balra), miután a cseh államfő kormányfővé nevezte ki 2021. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman)

Az ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg a KDU-CSL-nek három, a TOP 09 Pártnak két, a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy, a Kalózpártnak pedig három minisztere van.

Közérdekű hirdetés

(Magyar Nemzet / MTI)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.