Guardian cikke alapján írt arról a Mandiner, hogy a coloradói legfelsőbb bíróság kedden alkalmatlannak nyilvánította Donald Trumpot az elnöki hivatal betöltésére, az amerikai alkotmány felkelési záradéka alapján. A bírák elrendelték: törlik az állam elnökválasztási előválasztási szavazólapjáról Trumpot, miután szerintük 2021. január 6-án a Capitoliumban lázadást követett el.

Az ország legfelsőbb bíróságán valószínűleg később döntés születik majd ugyanerről az ügyről. A Guardian szerint a döntés hatással lesz Trump státuszára a jövő évi általános választásokon is. Coloradót amúgy is biztonságosan demokrata pártinak tartják, vagyis Joe Biden valószínűleg Trump „sorsától függetlenül” is el fogja vinni az államot. A nagy kérdés: amennyiben a legfelsőbb bíróság helybenhagyja a colorádói döntést, akkor az országos szinten értendő-e, vagy ahhoz hasonlóan egyes állami megállapítási folyamatok lesznek-e szükségesek hozzá?

Trump kampányának szóvivője közölte, hogy megtámadják a döntést.

(Pesti Srácok / Mandiner)

ReklámTas J Nadas, Esq

Borítókép: . Fotó: MTI/EPA/Al Drago

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.