Heti váltásban látják el a főszerkesztői teendőket a Román Közszolgálati Televízió (TVR) kolozsvári stúdiójának kisebbségi szerkesztői – született meg a kompromisszumos megoldás, miután a köztévé vezetősége román újságíróra bízta a kisebbségi szerkesztőség vezetését.

Kompromisszumos megoldás született a Román Közszolgálati Televízió (TVR) kolozsvári stúdiójának kisebbségi szerkesztősége és az annak élére kinevezett többségi főszerkesztő, Alin Gelmărean között a közös munkát illetően. A megegyezés szerint – melyet az ideiglenes főszerkesztő ajánlott fel –

a magyar szerkesztők hetente váltásban irányítják majd a szerkesztőség munkáját, felügyelik a tartalomgyártást

– erősítette meg a Krónikának egy neve elhallgatását kérő munkatárs. A szerkesztők a pluszmunkáért nem kapnak pénzt, javadalmazásukra ugyanis nincs lehetőség.

Információink szerint Alin Gelmărean arról egyezett meg a szerkesztőséggel, hogy a soros szerkesztő felügyeli a tartalomgyártást, ő pedig kizárólag adminisztratív kérdésekkel foglalkozik abban a hatvan napban, amelyre kinevezése szól. Erről Nagy-Debreczeni Hajnal, a TVR vezetőtanácsának RMDSZ által delegált tagja is beszámolt a Maszol hírportálnak, ő maga is részt vett a kisebbségi szerkesztőség hétfői gyűlésén.

A Krónika úgy értesült, hogy a nehéz helyzetben lévő kisebbségi szerkesztőség – ahol jelenleg csupán négy magyar munkatárs van, ugyanis a járványhelyzet miatt nem lehet versenyvizsgát tartani a megüresedett másik négy állásra – csakis kompromisszumos megoldáshoz folyamodhatott, amíg nem tisztázódik a TVR bukaresti vezetőségének a helyzete.

A Gelmărean által felajánlott megoldás február végéig marad érvényben, addig tart ugyanis az ideiglenes főszerkesztő kinevezése. A munkatársak azt remélik, addig feloldódik a jelenlegi patthelyzet, és napirendre tűzi a parlament a köztévé tavalyi éves jelentését.

A köztelevízió helyzetének rendezéséig a kolozsvári magyar szerkesztőségben négy magyar szerkesztő készíti el a heti 6 óra műsort,

hétfőtől a Telesulit is közvetítik, ami az adásidő 80 százalékát viszi el.

Február elsejétől azonban nő a munkamennyiség, ugyanis ekkor átveszik a marosvásárhelyiektől a telesulis leckék gyártását.

Lapunk úgy értesült, hogy ez már annyira leköti a szerkesztőség tagjainak munkakapacitását, hogy mellette nem tudnának teljes adásokat legyártani.

Mint arról beszámoltunk,

a nagyrészt magyar nyelvű adást készítő kisebbségi szerkesztőség tagjai megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a TVR vezetősége román újságírót nevezett ki a szerkesztőség élére.

Hasonlóra a rendszerváltás óta nem volt példa, a főszerkesztői teendőket az utóbbi 31 évben magyar televíziós szakemberek látták el. A vitatott vezetőváltás részét képezte a TVR-nél történt változásoknak.

Doina Gradea, a köztévét közel négy éve irányító elnök-vezérigazgató nem hosszabbította meg a legtöbb stúdióvezető, főszerkesztő kinevezését, és feladatkörük ellátására január elsejétől mások kaptak ideiglenes megbízatást. A vezérigazgató a kolozsvári területi stúdió élére – a tisztségből 18 év után távozó Romeo Couți helyére – Alin Gelmăreant, a programokért felelős korábbi főszerkesztőt nevezte ki, és Gelmăreanra bízta a kisebbségi szerkesztőség vezetését is. Eddig Antal Áron állt a kisebbségi szerkesztőség élén.

A többi kisebbségi szerkesztőségben nem történt vezetőváltás, így a bukaresti magyar adás élén Mosoni Emőke, a marosvásárhelyi stúdió kisebbségi szerkesztőségénél Fekete Hajnal, míg a temesvárinál a szlovák származású Andrei Boroșovici maradt a főszerkesztő.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.