Ukrajna és az Egyesült Államok jövő héten közös hadgyakorlatot kezd Nyugat-Ukrajnában – jelentette be csütörtökön az ukrán vezérkari főnök.

Az október 1-jéig tartó „Rapid Trident 2021” elnevezésű gyakorlaton összesen 6 ezer katona vesz részt tizenöt országból, Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül még több NATO-tagállamból. A cél az, hogy felkészüljenek egy nemzetközi koalíciós erő közös műveleteire – derült ki a kijevi közleményből.

Múlt pénteken kezdődött meg a Zapad-2021 orosz-fehérorosz stratégiai hadgyakorlat, amely aggodalmat keltett a környező országokban,

mert annak egyes helyszínei a lengyel-fehérorosz határnál közel esnek az Európai Unió határához. Oroszország és Fehéroroszország fegyveres erőinek stratégiai gyakorlatait kétévente tartják. A Zapad-2021 a két ország fegyveres erői közös kiképzésének utolsó szakasza. Ukrajna fontos lépésnek tartja a nyugati partnerekkel való közös hadgyakorlatokat az ország NATO-csatlakozási folyamatában. Kelet-Ukrajnában 2014-ben robbant ki fegyveres konfliktus, miután Oroszország saját területéhez csatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és szakadár erőket kezdett támogatni a Donyec-medencében.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.