A megállapodás értelmében a Zöldekhez kerülne az infrastrukturális, az igazságügyi, a szociális és egészségügyi, valamint a kulturális minisztérium irányítása.

A szeptember 29-i osztrák választásokat a korábban a Szabadságpárttal kormányzó Néppárt nyerte, azonban a 37 százalékos támogatottság nem volt elegendő a kormányalakításhoz – írja a Magyar Hírlap.

A klímavédelem előtérbe kerülésével párhuzamosan a Zöldek is megerősödtek az országban, a megmérettetésen 14 százalékot értek el, és hajlandóak voltak egyezkedni a Sebastian Kurz vezette Néppárttal. A tárgyalások az ünnepek miatt szüneteltek egy darabig, de mostanra megállapodtak a pártok a legfontosabb ügyeket illetően, de a Reuters információi szerint ezt a Zöldek januári kongresszusának még jóvá kell hagynia.

Kurz a Salzburger Nachrichten napilapnak vasárnap a következőképpen nyilatkozott: „Az elmúlt napokban és hetekben folytatott intenzív tárgyalások eredményesek voltak, a célvonalon még nem haladtunk át, de a koalíció útjában álló nagy akadályokat mindkét fél elhárította.”

Osztrák sajtóértesülések szerint a két párt között a bevándorlás és a költségvetés helyzete jelentette a vita fő tárgyát. Kurz folytatni szeretné a bevándorlással kapcsolatos keményebb politikát, míg a jövendőbeli koalíciós partnerei egy környezetvédelmi intézkedésekre irányuló beruházási csomagot szeretnének elfogadtatni. „Sok, látszólag leküzdhetetlen akadályt már legyőztünk. Néhány fontos kérdés még nyitott, azokat a következő napokban kell tisztázni” – jelentette ki Werner Kogler a Zöld Párt vezetője.

A megállapodás értelmében a Zöldekhez kerülne az infrastrukturális minisztérium, így a hatáskörükbe esne a környezetvédelem is. Emellett az igazságügyi, a szociális és egészségügyi, valamint a kulturális minisztérium irányítását kapnák meg. A Néppárt kezében pedig a belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca összpontosulna – írja a Politico.

(Mandiner / Magyar Hírlap / Politico)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.