Hatalmas lángokkal égett csütörtök délután a felvidéki Rimaszombat szomszédságában található osgyáni várkastély. Egyébként itt született a 17. században a Jókai Mór regényből is jól ismert lőcsei fehérasszony. A történelmi műemléképület 40×40 méteres tetőszerkezete tegnap estére teljesen megsemmisült.

Csütörtökön több tucat hivatásos és önkéntes tűzoltó küzdött a lángokkal, amelyeket több kilométeres távolságból is látni lehetett.

Fél óra elteltével már hatalmas fáklyaként lángolt Felvidék egyik történelmi műemlékének, az osgyáni kastélynak a tetőszerkezete, amely esete nyolc órára teljesen leégett.

Az egész tetőszerkezet a tűz martalékává vált. A kastély alapterülete 40×40 méter, az épületnek gyakorlatilag már nincs teteje

– nyilatkozta a helyi sajtónak Marián Brádnan, a rimaszombati tűzoltóság munkatársa, aki azt is hozzátette, szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta a hatalmas tüzet.

Nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt a felvidéki Osgyánon. Fotó: Szlovák Tűzoltóság (HaZZ)

Helyi szemtanúk elmondása alapján egyszerre több helyen keletkezett tűz, így nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt a felvidéki településen.

Beszámoltak arról is, hogy

tavasszal több alkalommal is gyújtogatott valaki a kastély környékén, a rendőrségnek akkor csak az ötödik alkalomra sikerült elfognia a tettest.

A reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. Itt született a 17. században Korponay Jánosné Gészy Julianna, a Jókai Mór regényéből is jól ismert lőcsei fehér asszony.

Az osgyáni várkastély egy 1945-ös képeslapon. A műemléképület a 17. századtól a Korponay és Luzsénszky családoké volt. Fotó: Origo

A II. világháborúban súlyos károk keletkeztek a műemléképületben. Később ugyan részlegesen felújították, de évtizedekig üresen állt, és csak tovább pusztult.

A 17.században épült osgyáni várkastély, amikor még volt tetőszerkezete. Fotó: Wikipédia

A rendszerváltozás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv készült a kastély kihasználására, de egyik sem valósult meg. Az épületet végül lefoglalta a végrehajtó.

(Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.