Főoldal Hírek Magyarországi hírek Legalább tizenöt pozitív teszt az úszóknál

Legalább tizenöt pozitív teszt az úszóknál

Sokáig úgy tűnt, a koronavírus megkíméli az élsportolóinkat, de kedden beütött a ménkű: több úszónk is a közösségi oldalán jelentette be, hogy megfertőződött a kórokozótól, s rajtuk kívül is legalább tizenöten, de lehet, hogy húszan vannak a pozitív tesztet produkálók. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindenki tünetmentes, és jó rá az esély, hogy mindvégig az is marad.

Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Horváth Dávid, Bohus Richárd, Sós Dániel, Nagy Péter, Horváth Tamás (az utóbbi kettő edző). Egyelőre róluk tudjuk, hogy pozitív lett a második koronavírustesztjük. Turi György pedig az RTL Klubnak arról beszélt, hogy neki egy harmadik tesztet is kell végezni, mert gyanús, hogy ő is fertőzött. Elsőként a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka tette ki a Facebookra azt a videót, amelyikben fertőzöttségéről beszélt, majd Kozma Dominik (vb-harmadik) is kirukkolt a „coming outtal”. A többiekről csak innen-onnan, de biztos forrásból tudjuk a pozitív koronavírusteszt tényét. Fertőzöttségről beszélhetünk, de betegségről egyelőre nem, hiszen – hála istennek – fent nevezettek mindegyike tünetmentes. A szövetség vezetői közül egyelőre Sós Csaba szövetségi kapitány nyilatkozott.

– Kellemetlen a hír, de a magam részéről örülök, hogy a Magyar Úszószövetség kötelezővé tette a kétszeri tesztelést, mert így fény derülhetett a fertőzöttek kilétére – mondta a lapunknak a kapitány, akinek a fia is a pozitív tesztet produkáló úszók között van. – Így meg tudjuk akadályozni, hogy a bajba kerültek tovább fertőzzék a társaikat. Fiatal, erős sportemberekről beszélünk, akik tünetmentesek, tehát nem tartoznak a rizikócsoportba. A MÚSZ helyesen járt el, amikor a két negatív tesztet produkáló úszóknak megadta az edzéslehetőséget, mert így rákényszerültek a tesztelésre azok is, akik amúgy maguktól nem mentek volna orvoshoz. Akiknek a második tesztjük is pozitív lett, most karanténba kerülnek, akik meg egészségesek, azok edzhetnek. Jelenleg az uszoda a legbiztonságosabb hely, a klóros víz megöli a koronavírust.

Az olimpiai keret több tagjával, edzőjével beszéltünk. Selmeci Attila – a világbajnok és világcsúcstartó honvédos Milák Kristóf mestere – elmondta, neki mindkét tesztje negatív lett, Kristófnak egyelőre csak az első, most várja a második eredményét. Ők januárban és február elején a thaiföldi Phuketben edzőtáboroztak, majd február végétől a dél-afrikai Stellenboschban együtt a budafókás Márton Richárddal, a junior világbajnok Zombori Gáborral és utóbbiak edzőjével, Horváth Tamással. Aki pozitív tesztet produkált.

Hosszú Katinka makkegészséges, talán azért, mert ő februárban és márciusban a Duna Arénában készült egzotikus helyszínek helyett. Sokak szerint a legcélszerűbb az lett volna, ha valamennyi külföldön edzőtáborozó úszónkat hazarendelik abban a pillanatban, amikor elkezdett terjedni világszerte a járvány, de utólag már felesleges okoskodni. Baj van, de tragédia nincs, minden fertőzött úszó tünetmentes, az olimpiát pedig csak tizenhat hónap múlva rendezik.

Addigra talán már azt is elfelejtik, hogy volt egyszer egy koronavírus-járvány.

Kapás Boglárka is elkapta a koronavírust

A világbajnok úszó a közösségi oldalán megosztott videóban jelentette be a hírt.

Kozma Dominik is koronavírusos

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kapás Boglárka után Kozma Dominik az M1 aktuális csatornának szintén megerősítette, hogy neki is pozitív lett a második tesztje.

„Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségemet” – mondta a BVSC világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, aki hozzátette, neki sincs semmi baja, egyetlen tünetet sem produkál.

Kapás a 2016-os riói olimpián 800 méter gyorson szerzett bronzérmet, tavaly nyáron a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón diadalmaskodott. Kozma a 2017-es hazai rendezésű vb-n a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként lett harmadik, míg kontinensviadalról négy bronzérme van, köztük egy egyéniben.

(Magyar Nemzet / Mandiner / Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.