Vonzza a befektetőket Budapest szárnyaló turizmusa, ahol egyetlen év alatt háromezer új férőhely jelent meg a kereskedelmi szállásadóknál, a hosszú távra tervezett befektetések idén is folytatódnak. Az év európai úti céljaként Budapest elfoglalta méltó helyét a nemzetközi kínálatban, vonzerejét a nemzeti értékek mellett a sport- és kulturális rendezvények, a biztonságos turizmus és a piaci szereplők egyre minőségibb szolgáltatásai ebben az évben is fokozhatják.

Siker itthon és külföldön: legutóbb a FINA vizes vb előtt mértek hasonló növekedést

Dacára például a koronavírus miatt az iparágban világszerte felmerült kihívásoknak, a pozitív városkép megőrzésével folytatódhat az előző évben megtapasztalt sikerszéria, amikor több küldőország esetében két számjegyű növekedést ért el a beutazó turizmus, miközben továbbra is belföldről érkezett a legtöbb vendég Budapestre.

Ugyan hamarosan már a tavasz első hónapját köszöntjük a hazai turizmusban, most jelentek meg a múlt évről, illetve a decemberről szóló utasforgalmi statisztikák, amikor minden fővárosi megtapasztalhatta, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni Budapesten az ünnepi vendégforgatagban. Év közben már látszódott, az utolsó hónapban pedig már biztos volt, hogy az előző évtized utolsó esztendejét sikeres turisztikai időszakként könyvelheti el Budapest, ahol leginkább októberben lendült be a külföldről érkező vendégforgalom.

A kontinentális közönség még az év elején eleddig példátlan módon megszavazta, hogy a magyar főváros legyen 2019 legjobb európai úti célja, ahol a piaci szereplők és a szakmai irányítás az esztendő során mindvégig igyekezett megfelelni az impozáns helyezésnek. A mostanra napvilágra került decemberi, így az egész évet mutató utasforgalmi adatsorok igazolták az elkötelezett törekvéseket, amelynek eredményeként óriási hajrával búcsúzott a 2019-es év Budapesten, elérve több küldőország utazói esetén a meghatározó növekedési ütemet.
Legvonzóbb arcát mutatta a főváros

Fotó: Bach Máté

Noha nem volt szokatlan addigra az erős külföldi érdeklődés, decemberben mégis meglepte a piacot az érkező turisták tömege, az adventi időszakban a felfokozott érdeklődést a Bazilika előtt megrendezett karácsonyi vásár újabb első helyezést jelentő európai elismerése is ösztönözte. A két és fél éve nem tapasztalt nagyarányú bővülésnek köszönhetően az első téli hónap két számjegyű növekedést eredményezett mind a külföldi, mind az összesített vendég­érkezések és vendégéjszakák számában. A havi kereskedelmi szállásdíjbevételek 14 milliárd forint közelében alakultak az ünnepek alatt, míg a magyar vendégek által felhasznált Szép-kártya költési értéke megduplázódott – közölte lapunkkal a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, amely elemezte a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéseit.

Legvonzóbb arcát mutatta a főváros

Eszerint decemberben összességé­ben több mint 400 ezer külföldi és belföldi turista fordult meg a budapesti forgatagban, ami közel 12 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, amikor ugyancsak gyarapodott a piac a korábbi esztendőhöz képest. A több turista több ideig is maradt nálunk: éves viszonylatban 12 százaléknál nagyobb mértékben nőtt a szálláshelyeken értékesített vendégéjszakák száma az utolsó hónap során. A statisztikai adat jelentőségét jobban érzékelteti, hogy utoljára 2017 júniu­sában, még a FINA vizes vb előtt mért a KSH mindkét dimenzió­ban hasonló, két számjegyű növekedést – emelte ki a szervezet. Kifejezetten a külföldi turisták számát tekintve különösen példa nélküli az év végi időszak eredménye (+15,4 százalék), míg a vendégéjszakák növekedésének mértéke is csak 2017 áprilisában volt utoljára ennyire magas, a vendégérkezéseké pedig 2016 decemberében volt hasonló.

A GDP 12 százalékát termelő turizmuságazatban a 322 budapesti kereskedelmi szálláshely üzemeltetője azért is elégedett, mert nem csupán a külföldiek gyarapították a rekordösszegű bevételei­ket, hanem a magyarok körében is különösen népszerű volt a főváros, mivel soha még ennyi bevételt nem hoztak decemberben, mint tavaly. A szálláshelyek összes bruttó bevételének közel 14 milliárd forintjából a más országból érkezettek 25,3 százalékkal hagytak itt több pénzt, ami rekordérték, főleg hogy ezen belül a magyaroktól származó árbevételek pedig csaknem egy teljes évnyi lejtmenetet követően végre ismét számottevően, közel 10 százalékkal bővültek. Ahogy arról már írtunk, ebben óriási szerepe volt a kafetériának, a Szép-kártyás költekezés ugyanis egy év távlatában több mint a duplájára nőtt decemberre, ami 111 százalékkal múlta felül a 2018. decemberi eredményt.

Nálunk karácsonyoztak a görögök

Az év végén a brit vendégekből volt nálunk a legtöbb, míg az olasz és az izraeli turisták is az elsők között szerepeltek, sőt utóbbiak száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) pontos adatai szerint a karácsonyi ünnepek alatt érte el a csúcspontját. Számuk alapján őket követte a beutazólistán karácsonykor a német, az amerikai, a francia, a spanyol, a görög, az orosz és a román turisták tömege, míg Kínából nem érkeztek annyian, hogy a küldőország beleférjen a top 10-be. Az NTAK jelentéséből olyan érdekességek is kiderültek, hogy december 23. és 27. között a budapesti szállodákban a Görögországból érkező vendégek voltak a legtöbben, illetve az olaszok – a hagyományosan „aranyérmes” briteket a harmadik helyre szorítva ezekben a napokban. Ez borít minden papírformát, és markánsan eltér a naptári év egyéb időszakaitól – állapították meg az elemzők. Ezzel együtt az ázsiai vendégek decemberben különösen sok, szám szerint több mint 141 ezer vendégéjszakát hoztak a fővárosnak.

2019 számokban

Az év során 2017 óta immár harmadik alkalommal sikerült tízmillió vendégéjszaka fölött teljesíteni, folyamatosan növekvő számokkal. A megközelítőleg négymillió külföldi vendég több mint négy százalékkal több éjszakát töltött el a fővárosban az előző évhez képest. Magasan a külföldi átlag felett bővült Budapesten az ukrán és a lengyel piac. A Hab­leány tragédiája ellenére növelte az itt eltöltött éjszakák számát a Koreai Köztársaság, továbbá Izrael, Franciaország, az Egyesült Királyság, Románia és Oroszország, illetve Olaszország. Ezzel együtt a belföldi turizmus erősebb volt, Magyarország ugyanis továbbra is Budapest vezető küldőpiaca, az elfogadott pihenőkártyák összesített költési értéke 44,6 százalékkal felülmúlta a 2018. évi eredményt.

(Thurzó Katalin / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.