Június 9-én pénteken a Nyugat-oldali Református Templomban egy igazán szép művész estre került sor. Takács Katalin kanadai honfitársunk szervezésében három művész jutott el városunkba. Elsőként Szentmártoni Imre, művésznéven St. Martin, a sopránszaxofon hazai mestere lépett ki az egybegyült clevelandi magyarok elé. A művész első perctől kezdve megragadta a jelenlevők figyelmét, interaktív előadásával hamar éneklésre bírta azokat, akik vele együtt tudták énekelni a jól ismert nótát „A jó lovas katonának, de jól vagyon dolga”. A dal, Kodály Zoltán szerzemény, ezzel egyben felhívta figyelmünket Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára is. St. Martin a továbbiakban bemutatta másik kedvenc hangszerét a pánsípot.

Egy pár gyönyörű dal után, a második előadó, Simon András grafikus művész és költő lépett a mikrofon elé, beszélve ars poétikájáról, amit röviden így foglalt össze: „Isten kegyelme faragott művészt belőlem”. András elszavalt két gyönyörű versét, melyben egy költői játékosságnak köszönhetően csak „e” magánhangzók voltak. „Szerelmed kegyelem” majd a „Jer, serkenj fel” című költeményekkel nyűgözte le a hallgatóságot. A versek után a csángó földön jól ismert tilinkó furulyával fújt el egy népdalt.

Harmadikként, St. Martin fia, Szentmártoni Norman lépett a közönség elé, akiről megtudtuk, hogy operett énekes. Norman küldetéssel érkezett az észak-amerikai körutjára, melyet így fogalmazott meg: erősíteni kell a magyar nemzetet. Éppen ezért elsőként, mindenkinek nagy örömére a jól ismert „Hazám, Hazám” című dalt énekelte el a Bánk Bán operából, melyet nagy tapssal köszönték meg. Az opera daltól, majd visszatért saját műfajához az operetthez. A „Hajmási Péter, Hajmási Pál” és „Jaj, cica eszem azt a kis csöpp kis szád” sláger számokkal a közönséget is éneklésre bírta és egészen jó hangulat kerekedett a díszteremben.

St. Martin folytatta a showt, amikor is a „Játszunk az idővel” darabját mutatta be. Ez egy bonyolult számnak bizonyult és az rutinos művészt is igénybe vette, mert a darabnak az volt érdekessége, hogy nagyon hosszú levegővételekkel kellett fújni a szaxofont. A lenyűgözött hallgatók nagy tapssal ezt a produkciót is megköszönte, mint az előbbieket is. Egy érdekes történettel folytatta előadását St. Martin, aki elmesélte, hogy hogyan sikerült Böjte Csaba atya gyermekeivel egy közös dalt és videó klipet összehozni. A dalt természetesen nekünk is eljátszotta, melyet pánsíppal és furulyával kísért.

Közkívánatra az ifjú őstehetség, Norman, „A Szépség és Szörnyeteg” musicalből a Szörnyeteg dalát adta elő. Kiderült az is hogy bejárta Európát ezzel a musicallel, amit legtöbbször német nyelven énekel.

Az előadást St. Martin zárta a „Déli szél” és „Szép vagy gyönyörű Magyarország” című dalokkal, melyek a sopránszaxofon gyönyörű hangjától szebbnek tűntek, mint valaha.

Az előadás után CD-ket valamint a grafikus művész képeit és fába faragott alkotásait vásárolták meg az érdeklődők. Természetesen én kértem, hogy egy pár percre üljenek le velem egy interjú erejéig. A következőkben azt az interjút hallgathatják meg.

A hangfelvétel itt a weboldalon is meghallgatható a vasárnapi élőadás után.

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.