Novák Katalin bejelentette lemondását, miután hatalmas közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztania – írja az Index.

A köztársasági elnök kifejtette: azért vállalta ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban, a szeretetben.

A kegyelmi döntésről elmondható, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mindközül a legérzékenyebb. Novák Katalin elmondta, abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza ezzel.

ReklámTas J Nadas, Esq

Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely, soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk” –

fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

Novák Katalin nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a döntés nem személyes okból volt nehéz, hanem azért, mert esküt tett.

Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre. Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet – mondta Novák.

Azt a kérdést kellett feltennem magamnak: mit üzenek döntésemmel a gyerekeinknek, a magyar fiataloknak? Én arra biztatom őket, hogy szolgáljanak minden erejükkel, tehetségükkel, ne adják fel a nehéz pillanatokban sem, tartsanak ki, amíg lehet, a hibáikért vállalják a felelősséget, és ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak. A szuverenitás drága kincs. Az embernek, a nemzetnek egyaránt. Vigyázzunk rá! – tette hozzá Novák Katalin.

Az ügy előzménye, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin államfő elnöki kegyelmet adott egy jogerősen elítélt, egykori igazgatóhelyettesnek, aki az ítélet szerint segített eltussolni főnöke kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaéléseit.

A nagy visszhangot kavart ügy kapcsán Novák Katalin is megszólalt. Az államfő az ATV kérdésére korábban leszögezte:

háromgyermekes anyaként és közéleti szereplőként is undorodom a pedofíliától. Az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. (…) Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”

– szögezte le, valamint hangsúlyozta, hogy együtt érez a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár az ellenzék részéről valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjenek fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere lesz a jövőben is.

A pedofiloknak nincs kegyelem

Az ügyre nem sokkal a kirobbanása után Orbán Viktor is reagált, aki már a héten benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem”

– jelentette ki Orbán Viktor, majd ezt követően a kormány többi tagja is hasonló nyilatkozatot tett.

Novák Katalint 2022-ben választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, Áder Jánost követte az államfői székben. Az ülésen a hatpárti ellenzék jelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott, míg Novák Katalin 137-et öt érvénytelen voks mellett. Novák Katalin a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője volt, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben, ugyanis mindössze 44 évesen lett a legmagasabb magyar közjogi méltóság.

(Pesti Srácok)

Novák Katalin után Varga Judit is lemondott

Visszaadta mandátumát és kivonul a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, aki még tárcavezetőként ellenjegyezte a szombat délután lemondott Novák Katalin által aláírt, nagy port kavart elnöki kegyelmet. Varga az Európai Ügyek Bizottságának elnökeként és országgyűlési képviselőként dolgozott, valamint sajtóhírek szerint ő lett volna a kormánypártok EP-listájának vezetője a június 9-i választásokon.

A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.

Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – olvasható Varga Judit Facebook-oldalán.

Kocsis Máté: Felelősségteljes döntés született

Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartunk. Eddigi munkájukért hálásak vagyunk nekik, és köszönjük, hogy miként munkájuk során, úgy ma is a közösség érdekeit tartották szem előtt.

(Pesti Srácok)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Budapest, 2024. január 27. Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én. MTI /Hegedüs Róbert

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.