Talán nem túlzás azt állítani, hogy világszinten is páratlan hely a Clevelandi Magyar Kultúrkert. Elsőre a látogató talán csak egy parkot lát, ám, ha közelebb megy, rájön, hogy ez a hely jóval több fák, virágok és bokrok összességénél. A kertcsoport valójában a Clevelandben élő nemzetiségek kulturális oázisa. A kultúrkert történésze, Somogyi Lél számolt be a Bocskai Rádiónak arról, hogy kik azok a híres magyarok, akiknek emlékművével tovább ékesedett a kert június 26-án.

YouTube player

Valamennyi alkotópáros közül leginkább figyelemreméltó Bartók és Kodály kapcsolata. Kettejük művészete együtt határozza meg az új magyar zene arculatát. Programjuk közös volt, de művészi pályájuk kezdettől fogva külön haladt. Bartóké a hangszeres zene megújításához, Kodályé a vokális muzsika reneszánszához vezetett. Művészbarátságuk a népdalkutatás jegyében jött létre: együtt jártak a Zeneakadémiára, de akkor lettek igazán jóban, amikor népdalgyűjtés céljával járták a falvakat. 1906-ban kezdtek együtt azon dolgozni, hogy megreformálják a zene ügyét Magyarországon. Az alig ismert magyar népzenei dallamokat megmentették a kihalástól, és felvételeik segítségével átadták az utókornak. Nem csupán a zenei örökséget gyűjtötték össze, hanem módszereket is tanultak az idősektől. Bartók Béla 1940-ben Amerikában lett új hazára. Kitelepülése után öt évvel halt meg. Ez idő alatt Kodály Zoltán Magyarországon maradt dolgozni, hirdette a – negyvenes évek végén róla elnevezett – Kodály-módszert és zenét tanított. A magyar zeneszerző által összeállított zenei módszertan olyannyira elterjedt, hogy állítólag még Japánban is zseniálisnak tartják, alkalmazzák.

A kultúrkertben felállított első szobor Liszt Ferenc tiszteletére készült. Az 1934-ből származó eredeti alkotás sajnos elveszett, helyébe egy vésett arcábrázolás került. Utóbbi műalkotás-típus bővült most Kodály Zoltán és Bartók Béla magyar zeneszerzők ábrázolásával. A két személy neve kimagasló a magyar zenei kultúrában. Liszt után a Bartókot tartják világszerte a második legnagyobb magyar zeneszerzőnek, Kodály neve pedig a zenetanítás és a Kodály-módszer által vált ismertté magyar nyelvterületen túl. Jelenlétük a kertben nem csak a zenekultúrát képviseli, de a magyarságot is.

A zeneszerzők arca egy körülbelül 10-15 centiméter vastagságú vörösmárványlapba van belevésve, gyönyörűen sikerült alkotások. A covid miatt két év telt el a tervezés és a kivitelezés között, de megérte. Egy-egy alkotás értéke megközelítőleg tíz-tizenötezer dollár lehet. A két emlékmű ára egy család adományaként érkezett, akik szerettük hagyatékából szerették volna megszépíteni a magyar közösség épített örökségét Clevelandben.

Közérdekű hirdetés

Jelenleg több emlékmű áll a magyar zenei kultúra képviselőinek, mint íróknak vagy költőknek. Immáron évtizedes hagyomány, hogy minden évben Liszt Ferenc Koncertet tartanak a helyiek, ám az időjárás az idén átszabta a tervezett programot. Az eső miatt a közeli lengyel templomban zendültek fel a díszkoncert darabjai. Minden alkalommal különleges élményt jelent a clevelandiek számára, amikor szabadtéren megszólal a zongora hangja, és egymás után csodálatos zeneművészek játszanak. Ebben az évben is az Aurora School of Music zeneiskola növendékei és alapítója, Vera Holczer is felléptek a templomba szorult eseményen. Ft. Dr. Krasznai Csaba immáron közösségi diplomataként vett részt az eseményen. Beszédében kiemelte, hogy egyedi és világhírű park a Clevelandi Magyar Kultúrkert. A közösség nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik a terület szépülésén, karbantartásán munkálkodnak, és jövőbeli segítségéről biztosította a kert munkatársait. Lázár Andrea, a Clevelandi Magyar Múzeum képviseletében Bartók és Kodály jelentőségét foglalta össze a jelenlévők számára.

Azok a magyar felmenők, akik anno a kertet megálmodták, sosem tudták az elképzelésüket véghez vinni, mert pénzügyi akadályokba ütköztek. Ezért áll a kertben több olyan szobornak is az alapja, amit sosem tudtak befejezni: Reményünk az, hogy ha nem is igazi szobrokat, akkor valamilyen emlékművet fölállíthatunk azoknak a személyeknek, akiket annak idején elképzeltek az 1930-as években élő magyarok – mondta a kultúrkert történésze.

A kultúrkert fenntartása és fejlesztése komoly anyagi költséggel jár. A következő adománygyűjtő esemény július 21-én, csütörtökön lesz a kultúrkert javára. Egy golfozással egybekötött vacsorán jöhetnek össze szórakozni a családok. A golf délutánon a jó hangulatot a finom ételek is garantálják. A szervezők szeretettel várnak mindenkit Cleveland egyik legszínvonalasabb golfpályájára! 

Weboldal: http://www.hungarianculturalgarden.org/
Facebook: https://www.facebook.com/HungarianCulturalGardenOfCleveland

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.