Três Corações, azaz Három Szív. Igy hívnak egy kis várost Brazília Minas Gerais államában. A település híre aligha lenne ismert Európában, ha 1940. október 23-án meg nem születik João Ramos do Nascimento és Dona Celeste Arantes gyermeke, Edson Arantes do Nascimento. A XX. század negyvenes éveiben még erősen falusias jellegű város girbegurba Harmadik utcáját ugyanúgy szárnyára kapta a világhír, mint a betlehemi jászolt. Ott, a Três Corações-i nyomorban született a világ legnépszerűbb sportágának majdani “királya”, Pelé.

Pele (7)

 Az ifjút azonban akkor még Dicónak hívták a szülei – az Edson túl komoly volt, noha egy komoly ember, Thomas Edison tiszteletére választották -, s semmi jel sem mutatott arra, hogy egykoron Brazília leghíresebb polgára lesz.

Az apja Dondinho néven a helyi klub sztárja volt. Olyan jól futballozott, hogy 1942-ben szerződést kinált neki a Belo Horizonte-i Atlético Mineiro, az állam legnagyobb futballklubja.

Közérdekű hirdetés

A család – s a nagy sürgés-forgást látva még a kis Dico is – úgy érezte, valami roppant fontos történik az életében. Tudták, hogy Dondinho (az utókor nevében tegyük hozzá: az ő léptékükkel) igazi sztár, s úgy találták, most eljött az ideje, hogy ezt a “nagyvilág” is megtudja. Hiszen igazi sztárklub hívja… De az álmok hamar semmivé lettek, mert az újonnan szerződtetett reménység az első mérkőzésén, a riói São Cristovão ellen súlyos térdsérülést szenvedett. Bár a focihoz nem lett hűtlen, örökre eltemethette az álmait.Dico négyéves volt, amikor a család átcuccolt Bauruba, São Paulo állam egyik legnagyobb kikötője, Santos közelébe. Dondinhót az ottani Club Lusitana szerződtette – szinte mindenki örömére. Csak a felesége, dona Celeste panaszkodott fúrtonfurt: “Fáj a térde, de a futballtól nem tud szabadulni. Őrültség” mondogatta.

A fiú viszont rajongott a futballista papáért. Amikor az “öreg” elinalt a szélen, a srác igyekezett vele lépést tartani a taccsvonal másik oldalán. Nem akadt nála sebesebb fickó, ha az elgurult labdák után kellett nyargalni. Dondinho már akkor azt remélte, híres futballista lesz a fiából. De hogy ő lesz Pelé, minden idők legjobbja? Ezt nem sejthette.

YouTube player
Pelé – ellentétben a riói “származású” brazil válogatottakkal – az aszfalt neveltje volt. Soha nem játszott a Copacabana csodálatos homoktengerében, az utcákon tanult meg futballozni. Meg az apjától, aki tizenhárom éves fiát “leigazoltatta” a Bauruba. Nem sokkal később Pelé, a futballista megkapta az első “keresetét”. Miután a kölyökcsapattal megnyerte a helyi bajnokságot, a diadalittas szurkolók fémpénzeket dobáltak a gyepre. A játékosok közül, aki kapta, marta…

A mérkőzést látta Waldemar de Brito, a hajdani brazil válogatott futballista is. Az 1934-ben a világbajnokságon is szerepelt egykori São Paulo-jobbösszekötő “főállásban” Bauru városi tanácsának tisztségviselőjekéntügyködött, – nem igazán kevés – szabad idejében pedig a BAC süvölvényeit pallérozta. Cseppet sem őszinte örömmel. Mindig arra vágyott, hogy egyszer a São Paulo FC legyen a munkaadója.

A hegy-São Paulo azonban nem igazán akart Mohamed-Britóhoz menni. “Felkerekedett” hát Mohamed… A Bauru AC ifjú futballistái mindebből annyit észleltek, hogy az egyik nap kihirdettetett, az addigi edző, Waldemar de Brito nem jön többet, mert a São Paulo FC-hez “igazolt”. Ám ezuttal a kulisszák mögött cifrább mulatság folyt, mint a színpadon.

YouTube player

Waldemar de Brito ugyanis felkereste Athie Jorge Curit, a Santos akkori elnökét, São Paulo állam kormányának magas állású hivatalnokát. Nem ismeretlenül kilincselt nála, hiszen hajdanán együtt játszottak a São Paulo FC csapatában. Brito – a régi barátságban bízva – meglepő ajánlattal hozakodott elő: “Ha a közbenjárásodra visszakerülhetek a São Paulóhoz, idehozok neked egy igazi gyöngyszemet. Biztosíthatlak, hogy így a Santosé lesz Brazília majdani legnagyobb futballistája.”

Jól hangzott… Curi mégsem kapott azonnal az ajánlaton. Bauruba küldte egyik megfigyelőjét, kutassa ki, mit tud a Pelének (a szó magyarul annyit jelent: süvölvény, vásott kölyök…) nevezett csodagyerek.

Waldemar de Brito addigra már megpuhította a Nascimento családot. A gyerekkel volt a legkönnyebb dolga, bár az ifjú kiszemelt eredetileg pilótának készült, aztán ugyan futballistának, de a riói Vasco da Gama mezében. Dondinho inkább Rio de Janeiróban, a Flamengóban látta volna szivesen a fiát. Dona Celeste meg a ház körül. Ő úgy vélte, kicsi még a gyerek ahhoz, hogy idegenbe vigyéků Végül mégis ő “segített” Britónak. “Ha már viszik, legalább ide vigyék a közelbe, Santosba” – mondta, s kövér könnycseppekkel a szemében kifordult a szobából. Waldemar de Brito az egyik csatát megnyerte…

Hamarosan a másikat is. Az “ellenszakértő” ugyanis mindössze harmincöt percig nézte Pelét, aztán nemes egyszerésűggel begyalogolt a pályára, egyenesen a kiválasztotthoz. Tollat, papírt nyomott a csokigyerek orra alá, s az alku iziben megköttetett. A játék addig állt…
Nem volt ez igazi szerződés, csak amolyan opció. A 14 éves Pelé csak egy évvel később került “végleg” a Santoshoz.

YouTube player
Forrás: inforadio.hu

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.