Hétfő este megérkezett a válogatott a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Karl-Heinz Riedle szülőfalujába.

Magas hegyek (a távolban még hófödték is), formás dombok, kalandfilmbe illő völgyek, égig érő fenyőerdők, gondosan karban tartott tisztások, bájos házak – azt is gondolhatná az olvasó, hogy Erdélyben vagyunk. De talán érzékletesebb, ha gondolatban felidézzük a Romy Schneider főszereplésével készült Sissi című filmből Erzsébet királynénk boldog possenhofeni gyerekkorának színhelyét. Ezen a mesés tájon, a Bajor-Alpok egyik völgyében megbújva, Weiler im Allgäuban található a magyar válogatott Európa-bajnoki bázisa, ahová hétfő este nyolc óra után nem sokkal meg is érkezett a csapat. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírása, hogy a csapatoknak legkésőbb öt nappal az első mérkőzésük előtt meg kell érkezniük németországi táborukba, és mivel a mieink már a második játéknapon, 15-én, szombaton pályára lépnek Svájc ellen, időben útra is keltek. Marco Rossi szövetségi kapitány hétfő délelőtt még odahaza, Telkiben tartott edzést, majd délután három óra után Ferihegyen repülőre szállt a csapat, a Bodeni-tó partján található, friedrichshafeni repülőtéren landolt, onnan busszal érkezett meg Weiler im Allgäuba, a Tannenhof Sport Hotel & Spa szállodához, amely előtt több százan – köztük nagyon sok gyerek – várta az Eb hivatalos színeivel és a Hungary felirattal díszített csapatbuszt. A magyar küldöttséget Tobias Paintner polgármester fogadta, aki lapunknak azt mondta: „Történelmi pillanat településünk életében a magyar válogatott vendégül látása, biztos vagyok benne, hogy a legteljesebb kiszolgálásban lesz része.”

A gyerekeken magyar mez, kezükben magyar zászló – holott alig akadt közöttük magyar.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Ungarn, Ungarn, Deutschland, Deutschland!” – skandálták választott és „természetes” csapatuk nevét. De a felnőttek is kitettek magukért: hagyományos bajor népviseletbe, így persze bőrnadrágba öltözve megfújtak négy havasi kürtöt (aminek a vége természetesen a földön volt kitámasztva, hiszen több méter hosszú), amint a szálloda elé bekanyarodott a játékosokat szállító busz. Elsőként Marco Rossi szállt le, hatalmas éljenzést kapva, majd érkezett Willi Orbán, aztán Gulácsi Péter, utána sorban a többiek bézs színű egyenöltözetben, utolsóként Szoboszlai Dominik, a csapatkapitány. A játékosok mind odamentek a gyerekekhez, perceken át autogramokat adtak, modellt álltak szelfikhez, az egyik kislány elsírta magát örömében, miután Szoboszlai aláírta a pólóját. Mindenki – köztük a németek is – sok sikert kívánt csapatunknak. Lépten-nyomon találkoztunk a vendégszeretetnek ezzel a szívet melengető megnyilvánulással a településen, sok házat fellobogóztak a helyiek a magyar trikolórral. Többekkel szóba elegyedve kiderült, semmilyen kötődésük sincs Magyarországhoz, nem is jártak még csak a Balatonnál sem, ám olyan megtisztelőnek tekintik, hogy Eb-résztvevő csapat az ő kis falujukban száll meg, hogy ezekre a napokra, hetekre magyar szurkolókká is váltak. Egyikük, egy tízévesforma kisfiú, Max Kimmich feliratú Bayern München-mezben lobogtatta a magyar zászlót házuk udvarán. De mint kiderült, élnek a faluban és a környékbeli településen százával „igazi” magyarok is, ők is feltűntek a busz érkezését váró tömegben, többen az itt élő honfitársaink közül éppen a magyar csapatnak szállást biztosító hotelben dolgoznak.

Galéria: Megérkezett a magyar válogatott a németországi Eb-főhadiszállásra (Fotók: Koncz Márton és Szabó Miklós)

Weiler im Allgäunak mintegy négyezer lakosa van, és a német futball dicsőséges történetéhez is hozzátette a maga részét: itt született ugyanis 1965-ben Karl-Heinz Riedle, a 42-szeres német válogatott csatár, aki 1990-ben világbajnok lett, 1992-ben döntős volt és társgólkirály az Eb-n, 1997-ben pedig a Borussia Dortmunddal Bajnokok Ligáját nyert, a viszonylag közeli Münchenben a Juventus elleni döntőben két góllal járult hozzá a 3–1-es győzelemhez. Éppen a helyi FV Rot-Weiss Weiler csapatában nevelkedett, és azon a pályán futballozott, néhány száz méterre a Tannenhof hoteltől, amely a magyar válogatott edzőpályája is lesz az Eb idején.

Ez egy történelmi pillanat – a falu polgármestere a magyar válogatott érkezéséről

A 4000 lakosú Weiler im Allgäu életében nagy pillanat a magyar labdarúgó-válogatott érkezése – erről beszélt a Nemzeti Sportnak a falu polgármestere, Tobias Painter, amikor csapatunk hétfőn megérkezett az Európa-bajnokság alatti főhadiszállására. A polgármester szerint a helyi magyarok különösen büszkék, hogy hozzájárulhatnak a csapat felkészüléséhez.

Tobias Painter (Fotó: Szabó Miklós)

Nagy boldogság volt számomra, amikor megtudtam, hogy a magyar válogatott a mi településünket, Weiler im Allgäut választotta főhadiszállásként az Európa-bajnokságra. A magyar válogatott érkezése történelmi pillanat a helység életében.

Nagy büszkeség számunkra, hogy hozzájárulhatunk a csapat felkészüléséhez. Úgy gondolom, hogy nálunk minden adva van a zavartalan felkészüléshez. A faluban található szálloda tökéletes hely a csapatnak a pihenésre, kikapcsolódásra, a kiváló minőségű futballpályánk pedig biztosítja a megfelelő terepet az edzésekhez” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a magyar válogatott érkezését illetően Weiler im Allgäu polgármestere.

Tobias Painter arról is beszélt, nagyon sok magyar él a településen, akinek külön öröm, hogy a magyar csapatot láthatja vendégül.

Sok magyar él és dolgozik a faluban, a hotelben is, ahol a válogatott megszáll. Az ő életükben ez különösen nagy pillanat, hogy a magyar csapat közelében lehetnek, segíthetik a felkészülését. Bízunk benne, hogy hozzá tudunk járulni a csapat továbbjutásához, szerintem a német és a magyar válogatott végez majd a csoport első két helyén.”

(Nemzeti Sport)

Borítókép: Schäfer András derűs, egyben magabiztos mosolya is jelzi, hogy minden rendben a válogatottnál (Fotó: Szabó Miklós)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.