Nagy sikerrel zajlik az oltási akcióhét, amely során szerdáig összesen több mint 880 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást is, és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. Az összesített adatok szerint keddig 6 132 549 ember kapta meg legalább az első oltást, közülük 5 847 405 fő már a másodikat is. Magyarországon már több mint 2,5 millió ember kapta meg a harmadik oltást; ez az egész Európai Unióban rekordarányt jelent, de világszinten is előkelő helyet foglalunk el.

A kormány korábban már tudatta, hogy a kórházak ezen a héten is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Magyarországon már több mint 2,5 millió ember kapta meg a harmadik oltást; ez az egész Európai Unióban rekordarányt jelent, de világszinten is előkelő helyet foglalunk el. Az alábbi táblázat rangsorolja a három oltást felvevők arányát a teljes népességen belül az Európai Unió tagországaiban. A táblázatból is kiderül, hogy a 26,19 százalékos átoltottsággal Magyarország az első helyen áll a booster vakcinát felvevők számát illetően.

Társadalmi célú reklám:


Több mint 880 ezren mentek el oltakozni a koronavírus ellen országszerte a kormány által a múlt hétre meghirdetett, és e hétre meghosszabbított oltási akcióban

– tudatta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője Sopronban szerdán. György István a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben működő oltópontot tekintette meg Széles Sándor megyei kormánymegbízottal és Molnár Sándorral, az intézmény főigazgatójával. Elmondta: az oltási akcióban 724 ezren vették fel a harmadik, 109 ezren az első, 52 ezren pedig a második oltást.

Ezzel 6,1 millió felett van a legalább egyszer oltottak és 5,8 millió felett az immunizáltak száma. Több mint 2,5 millió embert háromszor oltottak be

– tette hozzá. A politikus ezt rendkívül jelentősnek nevezte a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az oltási munkacsoport vezetője rámutatott: a nemzetközi példák szerint a vakcina beadása után 4–6 hónappal csökken a szervezet immunválasza, és a régebben oltottak is a betegek, a fertőzők közé kerülhetnek.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.