Még nagyobb a szégyenérzetem, amikor látom, hogy országok, mint például Lengyelország és Magyarország, amelyek kevésbé erősek, mint mi, felemelik fejüket Európa zsarolásával szemben – mondta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke. 

Lengyelországot és Magyarországot említette példaképként a nemzeteket szerinte meghajlásra kényszerítő baloldali európai politikával szembeni ellenállásban Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke. Az Olasz Testvérek, valamint szeptember végétől az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke a római parlamentben szólalt fel az EU-csúcs előtt.

Giorgia Meloni úgy vélte,

a római kormányerők hamisan állítják, hogy a visegrádi országok azok, amelyek nem segítenek a migrációs helyzetben.

Kifejtette, a Giuseppe Conte vezette kormány félreértette az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kezdeményezte migrációs paktum tervezetét, mivel abban az európai külső határok védelme, a menekültek és az illegális bevándorlók közötti különbségtétel, valamint a kitoloncolás is szerepel.

Giorgia Meloni (baloldalt) egyértelműen kiállt Magyarország mellett. Fotó: AFP/Tiziana Fabi

„Orbánt tüntetitek fel rossz emberként, miközben az illegális bevándorlók szétosztását senki nem akarja, kezdve barátaitoktól, Merkeltől és Macrontól!” – közölte Giorgia Meloni. Giorgia Meloni

kijelentette, a Conte-kormány migrációs tombolása miatt a többi tagállam egyáltalán nem fogja megnyitni határait a migránsok előtt.”

Egyedül azt fogjátok elérni, hogy lezárják határaikat mindenki előtt, aki Olaszországból érkezik” – tette hozzá Giorgia Meloni, aki szerint ezzel “Róma kizárja magát a schengeni övezetből, és a világ legnagyobb menekülttáborává változtatja Olaszországot.” Giorgia Meloni azt mondta, szégyelli, hogy így kell látnia Olaszországot.

„Még nagyobb a szégyenérzetem, amikor látom, hogy országok, mint például Lengyelország és Magyarország, amelyek kevésbé erősek, mint mi, felemelik fejüket Európa zsarolásával szemben” – fogalmazott az FdI elnöke. A jobboldali pártelnök a Conte-kormányt alkalmatlannak nevezte az egészségügyi vészhelyzet, a gazdasági talpra állás, valamint a migráció kezelésében is. Ezzel egy időben a FdI és a Liga párt politikusai egységes fellépést indítottak a kormány intézkedéseivel szemben.

Salvini: A kormány gyenge a migránsokkal szemben

Matteo Salvini, a Liga vezetője a római adóhivatalnál csütörtökön zajlott tüntetés élére állt, hangsúlyozva, hogy a kormány kemény kézzel lép fel a rendkívüli nehézségekkel küzdő olaszokkal szemben, miközben gyenge a migránsokkal szemben. “Ha elfelejted felvenni a szájmaszkot, ezer euróval bírságolnak, ha hajóval érkezel, kapsz szállást, ellátást és telefonkártyát is” – írta közösségi oldalán Silvia Piani, a Liga politikusa, Lombardia tartomány családügyi tanácsosa. A piemonti Domodossola jobbközép polgármestere elrendelte a város utolsó migránsközpontjának bezárását, hangoztatva, hogy a járvány okozta gazdasági helyzetben nem jogos, hogy az olaszok a gazdasági bevándorlókat is eltartsák.

(Origo / MTI)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.