Magyarországnak több tisztelet jár – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója után Stockholmban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter hangsúlyozta: felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához.

– Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból – tette hozzá. A miniszter elmondta: a találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön, és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba.

A találkozó margóján a honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterekkel is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte:

ReklámTas J Nadas, Esq

mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását, azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték a két ország politikusaitól Magyarországot.

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta: keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.