Szerbia Európa tíz vezető gazdasága között van, így az ország már nem csak a régió országaival versenyez, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter.

„A negatív GDP-növekedéstől elérkeztünk odáig, hogy 2018-ban gazdaságunk 4,3 százalékos növekedést produkált, ami Európa tíz vezető gazdasága közé juttatta e tekintetben. A növekedési arány tekintetében többé nemcsak a régióbeli országokkal hasonlítjuk össze magunkat és versenyzünk, hanem az európai országokkal is” – mondta a pénzügyminiszter fiataloknak tartott előadásában.

Mali arról is beszélt, hogy 2014-ben a szerbiai költségvetésben hiányt könyveltek el, ma pedig többletet jegyeznek, ami áprilisban 5,5 milliárd dinárt tett ki.

Hozzátette, a jelenlegi hatalom gazdaságpolitikája lehetővé tette az államadósság csökkenését, a külföldi beruházók érkezése és a gyárak megnyitása hozzájárult a munkanélküliség csökkenéséhez, a pénzügyi konszolidáció, vagyis a bér- és nyugdíjcsökkentés pedig a csőd előtt álló szerb gazdaság javulását segítette elő.

Leszögezte, a cél a minimál- és az átlagbér összegének emelése, hogy jobb legyen a polgárok életszínvonala, a kormánypolitika pedig arra törekszik, hogy a fiatalokat Szerbiában tartsa. (FoNet, Tanjug)

Forrás: vajma.info

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.