Az egész világsajtót bejárta, amikor az 1999-es izmiti földrengést követő negyedik napon élve került elő a romok alól Hatira, a török kislány, akinek életjeleit a magyar mentőkutya észlelte. A törökök a mai napig hálásak az azóta már elpusztult kutyának, és gazdájának.

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos törökországi látogatása zárásaként felavatta a magyar mentőkutya, Mancs szobrát, a nyugat-törökországi Izmitben.

Beszédében kiemelte:

ReklámTas J Nadas, Esq

a magyar-török barátság a tragédiák, veszteségek mentén erősödött meg a történelem folyamán.

A speciális kiképzésű németjuhász az 1999-es földrengést követő mentési munkálatok során fontos szerepet játszott a romok alatt rekedt túlélők megtalálásában. Nemzetközi szenzációt jelentett, amikor Mancs a katasztrófát követő 82. órában észlelte egy török kislány, Hatira életjeleit, akit sikeresen kimenekítettek a mentőcsapatok a törmelékek alól.

Az avatáson török részről részt vett Serdar Yavuz, Kocaeli tartomány kormányzója és Tahir Büyükakın, Izmit város polgármestere. Mindketten köszönetet mondtak a magyaroknak a katasztrófa során nyújtott segítségükért. Hangsúlyozták: Mancs szobrát hálájuk jeléül emelték az egykori földrengés helyszínén. A közterület ugyancsak a magyar mentőkutya nevét viseli.

Az életét Mancsnak köszönhető Hatira Kaplan most gyermeket vár,

a közeljövőben esedékes szülés miatt nem tudott részt venni az avatóünnepségen; de nagy örömmel fogadta, hogy megmentőjének méltó emléket állítottak szülővárosában.

A világ különböző válságövezeteiben összesen több száz ember életét megmentő Mancs kutyának ez immár a második szobra. Az elsőt Magyarországon, Miskolcon állították, ugyanis a Spider Mentőcsoport székhelye – melynek kötelékében Mancs is szolgált – itt található.

A 2006-ban elpusztult mentőkutya gazdája, Lehoczki László azóta is aktívan segíti a bajbajutottakat.

Új mentőkutyájával, a Hope névre keresztelt németjuhásszal részt vett a 2023 februári délkelet-törökországi földrengést követő mentési munkálatokban is.

Hope segítségével sikerült élve kimenekíteniük egy ötéves kisfút a romok alól. A katasztrófában szüleit és kistestvérét is elveszítő Ahmetet tegnap meglátogatta Novák Katalin, a földrengés által leginkább érintett török városban, Antakyában.

Fotó: Sándor-palota
Fotó: Sándor-palota

(Mandiner)

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök a törökországi Mancs-szobor avatásán, Izmitben, 2023 márciusában. Fotó Bakodi Péter.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.