Vízkeresztkor megkezdődött a farsangi időszak, s bár sokan még az év végi ünnepeket követő csendes januá­ri pihenésnél tartanak, már szerveződnek a hamvazószerdáig tartó zajos, maskarás programok. Érdemes egy pillantást vetni rájuk, hogy meghozzák a hangulatot az ez évi belföldi turisztikai szezon korai lehetőségeihez.

Az ország legismertebb és legnépszerűbb télbúcsúztató rendezvénye a mohácsi busójárás, amelynek idei, ­február 20. és 25. között zajló eseményéről már megjelentek az első híradások: eszerint összeállt a gazdag program, amire a Baranya megyei hírportál hívta fel a figyelmet. Eszerint harmincnál is több helyszínen nyolcvan program várja majd a tél végi busójáráson a mohácsiakat, illetve az országból és külföldről rendszeresen érkező turistákat.

A szervezők ezúttal is 80-100 ezer vendéget várnak a mohácsi télűzésre. A hírek szerint idén több mint ezernégyszázan öltenek majd maszkot, így űzik el a természetet álomba ringató borongós évszakot az új évkör küszöbén, a tavaszi böjtölés és a természet ébredezésének beharangozójaként. A program azonos nevű internetes oldalán részletezik a vidám hangulatú, látványos karnevál tervezett elemeit. Mivel évről évre nő az érdeklődők száma, ebben az évben még egy helyszínt bevetnek a városban, hogy a LED-kivetítőkön is látható nagyszínpadok környékén egyszerre ne gyűljön össze túl nagy tömeg, hanem mindenki kényelmesen részt vehessen a hagyományos busójáráson.

A csütörtökön, kisfarsangkor kezdődő eseménysorban táncos gyerekek vezetik majd fel a busójárókat, és egészen vasárnapig számos impozáns élménylehetőség csábítja az érdeklődőket. Szombaton nyílik majd a népművészeti vásár is, ahol mintegy négyszáz iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt az árusításra. Farsangvasárnap, a busójárás fő-, illetve zárónapján pedig annyiféle programból lehet majd választani, hogy felsorolni is nehéz lenne, ezért aki tervezi, hogy Mohácson búcsúztatja idén a telet, az eseményig rendszeresen figyelje a folyamatosan frissülő tematikus weboldal információit.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.