Az elmúlt napok súlyos áradásai Nyugat-Európa több részén is hatalmas pusztításokat végeztek. A természeti csapás következtében Németországban már százharminc, Belgiumban pedig húsz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma – a tragikus adatok pedig vélhetően tovább nőnek. Hollandia déli részében katasztrófahelyzetet hirdettek, ezért több tízezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

Németországban a legtöbb az áldozat

A szombat reggeli összesítések szerint meghaladta a 150 főt a Németország északnyugati részét és a Benelux államokat sújtó áradások halálos áldozatainak száma. A hatóságok jelentéseiből kiderül: még mindig több száz eltűnt személyt keresnek.

A természeti katasztrófa Németországban okozta a legtöbb halálesetet: a rendőrség közlése szerint eddig 90 ember vesztette életét Rajna-vidék–Pfalz tartományban, Észak-Rajna–Vesztfáliából pedig 43 halálos áldozatot jelentettek.

Senki sem számított erre. Honnan jött ez a rengeteg eső? – fejezte ki megdöbbenését a tartomány egyik lakosa, a 65 éves Annemarie Müller.

Tas J Nadas, Esq

Ortrud Meyer, egy másik helyi állampolgár hozzátette: sem ő, sem az idősebb lakosok soha nem tapasztaltak ehhez hasonló áradásokat.

Észak-Rajna–Vesztfália kormánya közölte: csak ebben a német tartományban 19 ezer ember vesz részt a mentésben. Elmondásuk szerint valószínűleg tovább emelkedik még a halálos áldozatok száma. A tartomány egyik településén, Ophovenben péntek éjjel 700 embert is evakuálni kellett, miután átszakadt egy gát a Ruhr folyón.

– Hatalmas károk keletkeztek, a helyreállítási munkák pedig sokáig fognak tartani. Ez egy csapás hazánkra nézve

– jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő, aki Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének társaságában a katasztrófa sújtotta területre látogatott. A CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltjének különösen nagy próbatétel az áradás, hiszen a viselkedése meghatározó lehet a német választási kampányban.

Belgium és Hollandia is ár alatt

A napokon át tartó esőzés nemcsak Németországban, hanem Belgium 120 településén is óriási károkat okozott. Az országban eddig 23 halálos áldozatot jelentettek, húsz embert pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Alexander De Croo miniszterelnök szombaton az egész napot az áradás sújtotta kelet-belgiumi régióban tölti. Vele utazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Mivel a németországi és belgiumi esőzésekben felduzzadt folyók Hollandián áthaladva ömlenek az Északi-tengerbe, csütörtökön és pénteken a hatóságok több tízezer embert költöztettek ki ideiglenesen.

A déli országrészben, Limburg tartományban szombaton riadókészültségbe helyezték a katasztrófaelhárításban és a mentésben részt vevő szerveket.

A holland hadsereg és a tűzoltóság pénteken egész éjjel a gátak megerősítésén dolgozott, hiszen Roermond és Venlo városában is rekordvízszintet mértek a folyókon, néhány utca pedig már víz alá került. Szakértők szerint a vízszint vasárnap estig még emelkedni fog – írja az MTI.

Szükségállapotot rendeltek el Bajorország délkeleti részén

Az árvíz miatt szükségállapotot hirdettek Bajorország délkeleti részén – jelentette be a válságkezelés stábja Traunstein városában szombat este.

A szükségállapot Berchtesgaden járás területét érinti. Különösen nehéz a helyzet Berchtesgaden és Bischofswiesen településeken. Számos házat elöntött a víz. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára.

Becslések szerint a Traun és a Tiroler Achen folyók vízszintje vasárnap este meredeken emelkedhet.

Csak a Berchtesgadener Ache folyóban a vízszint már 1,5 méterrel magasabb annál, mint amit előrejeleztek.

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. A hét elején a Németország nyugati részén bekövetkezett áradásokban már több mint 140 ember meghalt, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Komoly fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.

(Magyar Nemzet / Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.