További harmincöt hektárnyi Bánffy-erdő visszaállamosítását rendelte el a román igazságszolgáltatás Magyarlapád területén. A Bánffy Dániel báró örököseinek egyszer már visszaszolgáltatott erdők birtokleveleit jogerős ítéletben érvénytelenítette a Fehér megyei törvényszék.

Három újabb, Bánffy Dániel örököseinek visszaszolgáltatott erdőterület birtoklevelét érvénytelenítette jogerős ítéletében a Fehér megyei törvényszék – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Az újabb visszaállamosítás része annak a persorozatnak, melyet a Fehér megyei prefektúra indított Bánffy Dániel örökösei ellen

arra hivatkozva, hogy a volt mezőgazdasági minisztert 1952-ben vagyonelkobzásra ítélte egy román népbíróság emberiesség elleni bűncselekményekre való uszítás vádjával.

Az ítéletről a Fehér megyei prefektusi hivataltól szerzett információkra hivatkozva számolt be az állami hírügynökség.

Nicolae Albu prefektus az Agerpresnek elmondta, hogy a prefektúra hét pert indított a Bánffy-örökösök ellen.

A három magyarlapádi erdőparcella visszaszolgáltatásának érvénytelenítését korábban első fokon a nagyenyedi bíróság is jóváhagyta, de Bánffy Dániel leszármazottjai fellebbeztek az ítélet ellen. A három erdőparcella területe együttesen 35 hektár, a birtokleveleket különböző időpontokban állították ki, egy 24,35 hektárra vonatkozót 2008-ban, egy 8,90 hektáros területét 2010-ben, illetve egy ugyanekkora erdőét 2007-ben.

A döntésre már van precedens, 2018-ban másik négy erdőparcellára vonatkozó birtoklevelet érvénytelenítettek a Fehér megyei bíróságok.

A gyulafehérvári táblabíróság jogerősen megsemmisítette egy, a Nagyenyed melletti Háporton faluban visszaszolgáltatott 45 hektár legelő és 23,75 hektár erdő 2009-ben kiállított birtoklevelét. A Fehér Megyei Törvényszék pedig egy Háporton határában fekvő 9 hektáros szántó, és egy Magyarlapád határában fekvő 40 hektáros szántóföld visszaszolgáltatása nyomán 2007-ben, illetve 2010-ben kiállított birtoklevelet nyilvánított semmisnek.

A Bánffy Dániel báró leszármazottjai által visszaigényelt vagyon tényleges visszaszolgáltatása ellen korábban a Maros megyei prefektus is pert indított

a volt román kommunista politikai rendőrség, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által kibocsátott dokumentumra hivatkozva. A dokumentum szerint Bánffy Dániel vagyonát nem a kommunista rezsim államosította jogtalanul, hanem egy bírói döntés eredménye a vagyonelkobzás.

A CNSAS dokumentuma a bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott ítéletét tartalmazza, amely szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélik 1940 és 1944 között elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

A Maros megyei prefektus által indított perben 2018 júliusában Giurgiuban kimondott ítélet visszajuttatta a román állam tulajdonába azt a több mint 9300 hektárnyi erdőt az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben jogerősen visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek, azonban ténylegesen soha nem adtak át nekik.

A Bánffy-leszármazottak korábban közleményben rávilágítottak: Bánffy Dániel vagyonát 1947–1948-ban államosították, így az 1952-es ítélet kimondásakor már nem volt vagyon, amit elkobozhatott volna tőle a román állam.

Azt is hozzátették, hogy a volt miniszter ellen 1952-ben a kommunista koncepciós perben született elmarasztaló ítélet egy olyan ügyben, amiben 1946-ban a kommunista befolyástól még független kolozsvári táblabíróság már jogerősen felmentő ítéletet mondott.

Bánffy Farkas, Bánffy Dániel egyik örököse korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, abban bíznak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága rendezi a román állammal fennálló vagyonvitájukat.

A családunk hozzá van szokva az ilyen támadásokhoz. Mi nem években, hanem évszázadokban gondolkozunk. A vagyon hol van, hol nincs, de előbb-utóbb újra lesz”

– fogalmazott Bánffy Farkas

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.