„Egy világban, ahol a gyermekvállalás államilag szabályozott egy fiatal pár küzd az engedélyért, hogy gyerekük lehessen. Túljutottak a pályázat első körén – de fogalmuk sincs, mi vár rájuk a második körben.” – olvasható a Holtai Gábor rendezésében készült alkotásról a Magyar Média Mecenatúra weboldalán. A Bocskai Rádió adásában szélesebb nézőközönség figyelmébe ajánlottuk a filmet, amely a sikeres clevelandi szereplés esetén Oscar-esélyessé válhat kategóriájában.

 

Jegyvásárlás – clevelandfilm.org

A Második kör három éve íródott, megkapta a Magyar Média Mecenatúra pályázati támogatását a gyártásra. A 2019-ben végzett munka gyümölcse egy év múlva érett be: a BuSho Filmfesztiválról – ami egyben a premier bemutató is volt – nem távoztak üres kézzel. Ezzel párhuzamosan meghívást kaptak a Varsói Filmfesztiválra is.

Mielőtt részleteket osztanánk meg a filmből, kicsit közelebb hozzuk Önökhöz Holtai Gábor rendező személyét, közel tízéves pályafutását és motivációit. Gyermekkora óta zenél, a zene szeretetéből nőtte ki magát a hangtechnika iránti érdeklődése. Egy baráti szívesség teljesítése vitte először a film világába, ahol munka közben azonnal megtapasztalta, hogy a rendezés való neki.

Az, hogy a rövidfilmek kategóriájában alkot, az a különleges műfaj szeretetén túl egyéb okokkal is magyarázható. Zeneszerzőből lett hangmérnök, később filmrendező. Ahhoz, hogy szakirányú végzettség hiányában komoly elismeréseket tudhasson magáénak, nagy utat kellett megtennie. „Én a karrieremben is jelenleg itt a tartok: a rövidfilmjeim végén, az első egész estés filmem elején.” Elmondása szerint a karrierút minden lépcsőfokából a legjobbat igyekszik kihozni.

A néző 18 perc leforgása alatt egy olyan alternatív Magyarországon találja magát, ahol a gyermekvállalás pályáztatáshoz kötött. A történet szerint a főszereplő pár már túlesett a folyamat első részén, a cselekmény a második kör váratlan fordulatait mutatja be. „A film alapvetően az egyénnek és az államnak, az államnak és a hálószobának a kapcsolatáról szól.” – Holtai Gábor fogalmazta meg egy mondatban. Azért a gyermekvállalást helyezték a középpontba, mert ezen keresztül az egyén teljes jövőjét meg lehet fogni, és mindenki életében van olyan tapasztalás, amely által könnyedén kapcsolódni tud a témához.

A Második körben az időutazás egy formájával, a disztópikus fikcióval találkozunk. Egy olyan állapottal, amelyben az emberek azt hiszik, hogy a rémálomnak egyszer vége lesz, és felébrednek. Ám legtöbb esetben az ilyen rémálmokból nem lehet felébredni. Az alkotók által kiemelt másik kulcsgondolat: „Oda kell figyelnünk arra, nehogy mi is egy olyan rémálomba kerüljünk, amiből nem tudunk felébredni.”

Főszerepben Lovas Rozi és Molnár Áron tűnik fel, szerepel még továbbá Máthé Zsolt, Szilágyi Katalin és Znamenák István. A színészek kiválasztásánál Holtai Gábor egyrészt casting director munkatársának a véleményére hagyatkozott, másrészt pedig a forgatókönyvíróval, Veres Attilával, úgy szőtték a szálakat, hogy a történet és a szerepet eljátszó színész a lehető legnagyobb harmóniában legyen egymással.

A film végső változatának elkészülését egy háromnapos forgatás, majd féléves utómunka előzte meg. A forgatások helyszínéül egy Budapest külvárosi részén található elhagyatott traktorgyár szolgált. Azért esett erre a választás, mert az épület állapota, illetve környezete kiválóan illik ahhoz a korszakhoz, amelyben a szereplők élnek. Sokatmondó a kerítéssel és falakkal körbezárt udvar, ahogy körbeveszi a fiatal párt. Innen próbál kinőni és kitörni egy hatalmas lombkoronájú fa, amely szimbolizálja a lehetőségeik korlátozottságát. Gábor elmondása szerint egy ilyen felülnézeti kameraképpel magában lehetne tükrözni az alkotás lényegét.

A Bocskai Rádió nevében büszkén ajánljuk a filmet kedves hallgatóinknak. Váltsanak jegyet a 2021. április 7. és 20. között megrendezésre kerülő Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválra. Az online formában megvalósuló rendezvény előnye, hogy földrajzi távolság ellenére egy szívvel tudunk drukkolni hazánk indulóinak, közösen támogathatjuk az Anyaország filmiparában tevékenykedő tehetséges rendezőt, Holtai Gábort, valamint a film alkotóit és színészeit. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy minél több figyelemben részesüljön a Második kör a clevelandi ítészek előtt áprilisban!

Jegyvásárlás – clevelandfilm.org

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.