Jelenleg ez nem egy „nem” Bulgária számára, csak egy „még nem” – közölte tegnap Mark Rutte holland kormányfő Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, amelyet Amszterdam és Bécs is ellenez.

Hollandia és Ausztria ellenlépésekre számíthatnak, ha megakadályozzák, hogy csatlakozzunk a schengeni övezethez

– fogalmazott Galab Donev bolgár ügyvivő kormányfő, nem részletezve, milyen intézkedéseket helyeztek kilátásba. Nem hivatalos információk szerint ugyanakkor Szófia első lépésként megakadályozná, hogy az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex élére az esélyes holland jelöltet, Hans Leijtenst nevezzék ki.

– Bulgária nem adta fel a schengeni csatlakozást – nyomatékosított Galab Donev. Hozzátette, abban bíznak, hogy a józan ész győz a kérdésben. Az európai uniós tagországok holnap szavaznak arról, felvegyék-e a schengeni övezetbe Bulgáriát, Romániát és Horvátországot. Az övezet kibővítéséhez egyhangú döntéshozatalra, vagyis minden tagállam jóváhagyására van szükség. Miközben az Európai Bizottság novemberi jelentése szerint a három uniós tagország készen áll a felvételre, Hollandia és Ausztria ellenérzését fejezte ki.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A holland kormány pénteken döntött úgy, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a szabad mozgást biztosító uniós övezethez, de Bulgáriáét elutasítja.

Mark Rutte azzal indokolta a döntést, hogy aggályaik vannak Bulgária jogállamisági helyzetével és korrupcióellenes küzdelmével kapcsolatban. Megkérdőjelezte azt is, a délkelet-európai ország mennyire tudja megvédeni az EU külső határait. Amszterdam szerint ugyanis 50 euróért cserébe beengedik az illegális bevándorlókat Bulgáriába.

Európa szolidaritása helyett Bulgária csak cinizmust kap

– fakadt ki Rumen Radev bolgár államfő a holland kifogások miatt. Hozzáfűzte, a schengeni övezetbe való felvételhez előre megállapított kritériumrendszert kellene figyelembe venni, nem mindenféle egyéb megfontolást. – Igazságtalan azt az érvet hangoztatni, hogy a schengeni bővítéssel kicsúszik az ellenőrzés a kezünkből – adott igazat Szófiának Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) alelnöke.

Bécs eközben szintén pénteken számolt be arról, hogy Bulgária és

Románia csatlakozását sem támogatja, véleményük szerint előbb ugyanis meg kell győződni róla, hogy megfelelően működnek az EU külső határai az egyre erősödő illegális migráció közepette.

Bulgária és Románia 2011 óta vár arra, hogy csatlakozhassanak az útlevélmentes övezethez, ám elképzelhető, hogy további éveket kell várniuk. Horvátország schengeni felvételével kapcsolatban ugyanakkor egyik tagállam sem emelt kifogást.

Borítókép: Határátkelőhely Románia és Moldova között (Fotó: Daniel Mihailescu/AFP)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.