Megérkeztek az orosz koronavírus-vakcina mintái – jelentette be Szijjártó Péter. Most a magyar szakembereken a sor, kezdődhet a tanulmányozás a lehető legmegalapozottabb döntés érdekében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségimédia-oldalán közzétett videójában.

Magyarország az első európai ország, aki kap a mintából – mondta a videóban a miniszter.

Tíz adag érkezett az oltóanyagmintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan 18 Celsius-fokon tartva – ismertette. Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az „esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében.

„ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát” – jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Az orosz oltóanyagot rakodják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: KKM

Szijjártó Péter korábban elmondta: az orosz kormánnyal a licenc megvételéről is tárgyalnak, így Magyarország is előállíthatná az oltóanyagot.

Fotó: KKM

Előrehaladott állapotban van több más oltóanyag tesztelése is: a Pfizer-BioNtech vakcinája 95 százalékos, a Modernáé 94,5 százalékos hatékonyságú a gyártócégek szerint.

(Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.