99 éves korában meghalt Fülöp herceg – közölte a Buckingham-palota. II. Erzsébet férje békés körülmények között távozott reggel Windsorban. Fülöp a királyi ház legidősebb tagja volt, több mint 70 éve voltak házasok a brit uralkodónővel.

A közleményben az olvasható, hogy

Őfelsége, II. Erzsébet királynő mély gyásszal bejelenti, hogy szeretett férje, Őméltósága, Fülöp edinburghi herceg meghalt.

A közleményben azt is írják, hogy Fülöp herceg békés körülmények között távozott reggel a Windsor-kastélyban – írja a Sky News.

1953. június 2-án a londoni Buckingham-palotában készített kép II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről

A herceg temetéséről egyelőre nem közöltek részleteket, de a Sky News megjegyzi, hogy Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni.

Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben meghalt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is. A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót.

2021. április 9. Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének a halálhírét függesztik ki a londoni Buckingham-palota kerítésére 2021. április 9-én

A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek.

Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is. 

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez.

Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között. 

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Komoly szívproblémái voltak az elmúlt években

Ahogy az Origo is beszámolt róla, március 16-án engedték ki a kórházból a 99 éves Fülöp herceget.

A brit királynő férje február 16-án feküdt be a londoni VII. Eduárd Király Kórházába, az első hírek szerint fertőzés miatt.

Fülöp herceg júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját, és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől. 

Fülöp herceget hazaengedik március 16-ánForrás: AFP/Glyn Kirk

A herceg az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A királyi ház legidősebb tagja volt

Fülöp a görög és a dán királyi családba született 1921-ben Korfu-szigetén. Miután családját száműzték az országból, Fülöp Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában végezte el tanulmányait, majd 1939-ben, 18 évesen belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

A II. világháború alatt az Indiai-óceánon és a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot.

Részt vett a krétai csatában és a szicíliai partraszállásban is, 

és ott volt 1945-ben a Whelp fedélzetén is Tokióban, amikor aláírták a japán fegyverletételt.

Az esküvőjüket élőben közvetítették

Erzsébettel 1934-ben találkoztak először, 1939 júliusától kezdtek levelezni egymással. A II. világháború után Erzsébet apja, VI. György engedélyt adott Fülöpnek, hogy feleségül vegye a hercegnőt, az esküvőjüket 1947. november 20-án tartották meg a Westminsteri-apátságban.

A ceremóniát, a királyi családi történetében először, a BBC rádió élőben közvetítette,

a tudósítást pedig világszerte mintegy 300 millió ember követhette. 

Az eljegyzés bejelentése előtt Fülöp lemondott a görög és dán királyi címeiről, brit állampolgár lett, és felvette a Mountbatten nevet. Amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett, visszavonult az aktív katonai szolgálattól, 1957-ben pedig hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyereke született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Jelentős örökséget hagy maga mögött

A herceg a fiatalok támogatására hívta életre az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díjat, és több mint 800 jótékonysági szervezetet, illetve ügyet támogatott főként a természetvédelem és a sport terén.

A Sky News cikkében megjegyzi, hogy Fülöp modernizálóként látta magát a monarchián belül, és a herceg ismert volt közvetlen stílusáról is. Ahogy a cikk fogalmaz: Fülöp a 1940-es évektől volt jelen az Egyesült Királyság életében, és  jelentős örökséget hagy maga mögött. 

Fülöp a királyi ház legidősebb tagja volt, és ő szolgált a leghosszabb ideig házastársként egy brit uralkodó mellett.

Áder János: Fülöp herceg személyében Magyarország nagy barátját veszítettük el

Ahogyan arról a is Pesti Srácok beszámolt nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban Fülöp edinburgh-i herceg halálának bejelentését követően. Magyarország nevében Áder János köztársasági elnök fejezte ki részvétét az angol királynő számára írt levelében.

Felség! Nagy szomorúsággal értesültem arról, hogy életének századik esztendejében elhunyt ő királyi fensége Fülöp, Edinburgh hercege. Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki Felségednek a magyar nép őszinte együttérzését. Ezekben a fájdalmas órákban szívből osztozunk a királyi család és egész országuk gyászában.

Fülöp herceg személyében Magyarország nagy barátját veszítettük el, aki közéleti szereplőként és sportemberként is sokat tett a magyar–brit kapcsolatok elmélyítéséért. Emlékét tisztelettel megőrizzük

– idézte a köztársasági elnök részvéttáviratát az Index.

(Pesti Srácok / Index)

Fülöp herceg emlékezetes pillanatai

Az Euronews egy négy évvel ezelőtti riportjában a most elhunyt Fülöphöz köthető rekordokról számol be, a 444.hu pedig összeállítást közöl herceg aranyköpéseiből. Ezek közül néhány.

„Megnyitom ezt a dolgot, akármi is legyen ez” – mondta egy kanadai látogatása során 1969-ben.

„Olyan, mint egy prosti hálószobája” – így kommentálta András yorki herceg lakását 1988-ban.

„Mintha egy indiai rakta volna össze” – egy skóciai gyárlátogatáson tette ezt a megjegyzést a biztosítékszekrény láttán 1999-ben.

„Ha sokáig itt maradsz, neked is vágott lesz a szemed” – 1986-ban mondta ezt Kínában egy brit diáknak.„Nem lehetsz itt régóta, még nincs elég nagy hasad” – egy brit turistának tette ezt a megjegyzést Budapesten 1993-ban

„Még mindig dárdákkal dobáljátok egymást?” – 2002-ben tette fel ezt a kérdést Ausztráliában.

„Nő vagy, ugye?” – 1984-ben intézte ezt a kérdést egy kenyai nőnek, akitől ajándékot kapott.

„Sikerült megúszni, hogy megegyenek?” – kérdezte 1998-ban egy Pápua-Új Guineából hazatérő brit diáktól.

„Látom, már lefekvéshez készülődik” – ezt 2003-ban mondta Nigéria elnökének, aki a helyi hagyományoknak megfelelően köntösben volt.

„A világ mely egzotikus részéről származik?” – kérdezte egy fekete, brit politikustól 1999-ben.

„Letartóztatnának, ha kicipzároznám azt a ruhát” – mondta egy nőnek 2012-ben Erzsébet uralkodásának 60. évfordulós ünnepségén.

(Mandiner / 444)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.