Főoldal Hírek Magyarországi hírek Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Hosszú betegség után 74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós erdélyi származású magyar filozófus. Halálhírét a Litera jelentette be.

Az író a Kádár-rendszer föld alatti ellenzékének tagja, a rendszerváltás egyik fontos alakja, liberális országgyűlési képviselője, majd fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként a nyugati marxista irodalom közkedvelt szerzője, publicistája volt.

Tamás Gáspár Miklós még tavaly októberben a Partizán vendégeként beszélt

gyógyíthatatlan betegségéről, illetve élni akarásáról és arról, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe járt kezelésre.

Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron. Az erdélyi városban, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ig az Utunk című kolozsvári hetilap szerkesztőjeként dolgozott, majd Magyarországra költözött. 1979 és 1982 között az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt elbocsátották. Ezt követően az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

A Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja.

1985-ben az ellenzéki csoportok monori találkozójának résztvevője volt. 1989-ben Budapest 14. választókerületében, az ott lemondott képviselő helyén bejutott az egypárti parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992-94 között pedig a párt Országos Tanácsa elnökeként tevékenykedett. 1990-től 1994-ig a SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 2000-ben kilépett a pártból.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora volt – írja az MTI.

2002-től az ATTAC Magyarország társadalmi fórum alelnöke. 2008-ban a Szociális Charta egyik alapítója. 2009-ben a Zöld Baloldal Európai Parlamenti (EP) képviselőjelöltje; az év október 23-án Húszéves a Köztársaság Díjjal tüntették ki. 2010-2011-ben a Zöld Baloldal elnöke volt. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) kapta „kiemelkedő tudományos és oktatói munkássága, publicisztikai és közéleti tevékenysége elismeréseként”, amelyet 2016-ban visszaadott. 2020-ban Budapest díszpolgárává választották.

2021-ben jelent meg magyar nyelven Antitézis című kötete.

(Magyar Nemzet)

Így búcsúzik Orbán Viktor Tamás Gáspár Miklóstól

„Elment a régi szabadságharcos”

írja Orbán Viktor a Facebook-oldalán, megemlékezve Tamás Gáspár Miklós haláláról.

„Isten veled, TGM!” – teszi hozzá a miniszterelnök.

(Mandiner)

Borítókép: Tamás Gáspár Miklós filozófus a Marx marad! című demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának főbejáratánál 2014. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.