Az Europa Nostra Díj nemcsak azért jár, mert kifogástalanul restaurálták és felújították az egykori unitárius püspöki rezidenciát, hanem azért is, mert megtöltötték élettel, így Kolozsvár egyik fontos és közkedvelt kulturális központjává válhatott.

Mindössze pénz, eltökélt tulajdonosi szándék és egy csapat kiváló szakember (tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők) kellett ahhoz, hogy megmeneküljön Kolozsvár második legkorábbi, számos 15. századi építészeti emléket is őrző polgárháza, az egykori unitárius püspöki rezidencia. A 2009–2019 között, a magyar és a román állam támogatásával zajló munkálatok olyan jól sikerültek, hogy a létesítmény csütörtökön büszkén jelentette be: a helyreállítást a műemlékvédelmi szakterület legrangosabb kitüntetésével, az Európai Örökség Díjjal / Europa Nostra Díjjal tüntették ki.

Közérdekű hirdetés

A zsűri egyszerre ismerte el a helyreállításban résztvevő tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők és a tulajdonos, a Magyar Unitárius Egyház közös erőfeszítéseit és vízióját, és külön értékelte, hogy a Vallásszabadság Háza 2018-tól a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, három állandü kiállítást is berendezett, ugyanakkor a feltárt jelentős régészeti leletek bemutatása mellett láthatóvá és látogathatóvá váltak a Magyar Unitárius Egyház művészeti értékeiből, kegytárgyaiból, kézirataiból, könyveiből és festménygyűjteményéből kialakított tárlatok.

Idén az Európai Bizottság és az Europa Nostra örökségvédelmi szervezet által közösen meghirdetett Európai Örökség Díjban / Europa Nostra Díjban öt kategóriában 18 ország 30 projektje részesül. Romániából két bukaresti civil szervezet projektje szerepel még az elismerésben részesült szervezetek között.

A Vallásszabadság Házának átadásáról itt írt a Főtér bővebben.

(Főtér)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.