Az Andrássy út végén, a Hősök terén dübörög a 11. Nemzeti Vágta. Sok ezren látogattak ki már ma, szokás szerint nem csak a futamok, hanem a kísérő programok miatt is. Holnap délelőtt tíz órakor kezdődik a verseny, a döntők délután négy óra után lesznek.

Ágyúszóval, a lovasok esküjével, és felvonulásával kezdődött a 11. Nemzeti Vágta. Idén 72 település képviselteti magát. A tiszafüredi Gyöngy Tamás Tofifi nevű lovával ötödszörre vesz részt a versenyen.

„Nagyon nagy megtiszteltetés, én, mint lokálpatrióta én azt gondolom, hogy a saját településünket és a saját kis közösségünket képviselni az egy nagy dolog, főleg egy ilyen nívós helyszínen” – mondta az M1 kameráinak Tiszafüred lovasa, Gyöngy Tamás.

A Hősök terén kialakított különleges pályán egymást követték a futamok. Már szombaton minden lovas nyeregbe szállt. A vasárnapi középdöntőbe 24-en jutottak be.

Közben a fogathajtók és a kishuszárok is megküzdöttek a továbbjutásért. Kiss Roxána a legjobb hat közé került. Az M1 Híradónak azt mondta, hogy hónapokon át készült a versenyre.

A lelátók zsúfolásig megteltek. De nemcsak a Hősök terén, körülötte is hömpölygött a tömeg. Tradicionális magyar ételeket és termékeket lehetett kóstolni az ’56-osok terén az Országkonyha standjainál.

Az Andrássy úton, a Vágta Korzón pedig a versenyre benevezett települések hagyományaival lehetett megismerkedni. Zirc standjánál például azzal, hogyan morzsolták a kukoricát, vagy döngölték a káposztát egykoron.

Az idei a jövő vágtája, a családok évében ugyanis a gyerekek állnak a középpontban.

„Felnőtt egy generáció ezalatt a 10 év alatt, rengeteg fiatal lovagol, rengeteg család azt lehet mondani a lovassportot tekinti szabadidős tevékenységének. Lesz is egy nagy történelmi felvonulás, ahol 110 gyermek fog lóháton felvonulni,mindenképpen megakarjuk mutatni, hogy a magyar lovasnemzet” – részletezte a versenyigazgató Szotyori Nagy Kristóf.

A Nemzeti Vágta döntőit vasárnap délután tartják, a Duna csatorna élőben közvetíti majd.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.