A szlovák kormány nyitrabányai kormányülését követően meglőtték Robert Ficó miniszterelnököt, a helyi kutúrház előtt – számol be a szlovák Denník N portál alapján a hvg.hu. A kormányfőt a gyomrán és a mellkasán érte találat.

Mint a Denník beszámolójából kiderül, Ficót akkor lőtték meg, amikor az őt üdvözlő emberek közé ment. A miniszterelnök a lövéseket követően a földre esett. Testőrei a merényletet követően felemelték, autóba tették és elszállították a helyszínről. A beszámolóból az is kiderül, hogy az állítólagos támadót lefogták és lefegyverezték.

ReklámTas J Nadas, Esq

A szlovák kormányfőt ért merénylet hírére Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is reagált Facebookon és X-en. „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért” – olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Iohannis, Ciolacu és Ciucă is reagáltak

Klaus Iohannis államfőt „sokkolta” a hír, hogy rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre, és határozottan elítéli az ilyen jellegű szélsőséges cselekedeteket.Az elnök az X platformon reagált a szlovák kormányfő elleni merénylet hírére.

„Sokkolt, amikor megtudtam, hogy Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét meglőtték. Teljes és gyors felépülést kívánok neki. Határozottan elítélem az ilyen jellegű szélsőséges cselekedeteket, amelyek alapvető európai értékeinket veszélyeztetik” – olvasható Iohannis bejegyzésében, amelyet az Agerpres szemlézett.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök szintén az X-en reagált. Sokkoltak a Szlovákiából érkező hírek, a legőszintébb jókívánságaimat küldöm Robert Fico miniszterelnöknek.

„Ilyen szélsőséges cselekményekre semmilyen elfogadható indok nem létezik, a tetteseket felelősségre kell vonni”

– írta a román kormányfő.

Nicolae Ciucă bukaresti liberális párti szenátusi elnök bejegyzésében úgy fogalmazott: „határozottan elítélem a Robert Fico meggyilkolására irányuló merényletet, ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a demokráciában”. Hozzátette: várja az incidens körülményeinek tisztázását, amelyeket a román házelnök meggyőződése szerint egy alapos nyomozásnak kell feltárnia.

Az állam elleni támadásnak minősítették az esetet

A szlovák miniszterelnököt ért támadást azonnal élesen elítélték, sokkolónak nevezték szlovákiai vezető politikusok, többen pedig az állam elleni támadásnak minősítették. A megbízatási időszaka végéhez közelítő Zuzana Caputová államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és felépülést kívánt a miniszterelnöknek – írja az MTI.

Peter Pellegrini, az újonnan megválasztott köztársasági elnök a merényletet a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte közösségi profilján, és gyors gyógyulást kívánt Robert Ficónak.

„Meg vagyok rettenve attól, hogy hová fajulhat a más politikai nézettel szembeni gyűlölet”

– idézte Pellegrini szavait a TASR.

Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós pártnak, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy

a támadás „társadalmi konfliktus” következménye.

A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Gröhling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek ennek a feladatnak az ellátására.

(Székelyhon)

Borítókép: Robert Fico, Szlovákia miniszterelnökét . Fotó: Facebook/Robert Fico

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.