A külhoni magyarokért kiállni csak egy erős ország tud, a magyar kormánynak mindig voltak olyan stratégiai céljai, amelyekért a válságok alatt is harcolt – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap, a nemzeti összetartozás napján Piliscsabán rendezett megemlékezésen.

Menczer Tamás, aki egyben Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, ilyen

stratégiai célkitűzésnek nevezte a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelmét, valamint kiemelten fontosnak nevezte a családok támogatását, mert minden magyar gyermek egy újabb őrhelyet jelent.

Az államtitkár hozzátette, a külhoni magyaroknak is az a jó, ha a politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, és a szomszédos országokkal közösen építenek egy sikeres Közép-Európát, ahol a nemzetiségek nem elválasztanak bennünket, hanem összekötnek.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A kárpátaljai magyarok helyzetéről szólva Menczer Tamás kijelentette, jogfosztásuk már a háború előtt megindult, de a kialakult helyzetre való tekintettel a kormány a nézeteltéréseket nem helyezte előtérbe.

A politikus elmondta, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában támogatja Ukrajnát, például

Magyarországon ezerháromszáz iskolában és óvodában fogadnak Ukrajnából menekült gyereket. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan – a jelenlegi ukrán törvények értelmében – szeptembertől kilencvenkilenc magyar iskola nem folytathatja működését Kárpátalján

– mutatott rá.

Menczer Tamás kijelentette,

a magyar kormány azt kéri, hogy adják vissza a kárpátaljai magyarság korábban meglévő szerzett jogait, amelyeket minden kétoldalú megállapodással és nemzetközi egyezménnyel ellentétesen vettek el.

„Amíg ezeket a jogokat nem adják vissza az ottani magyaroknak, addig Ukrajna euroatlanti integrációját nem támogatjuk” – mondta az államtitkár.

Közlése szerint

Magyarország az Európai Unióban egyedül van a békepárti állásponttal.

Az ukránok és az oroszok mellett magyarok halnak még meg ebben a háborúban, „ez az, amit a mi nyugati barátaink hajlamosak elfelejteni” – tette hozzá.
„Az a történelem tanulsága, hogy összekapaszkodva erősek vagyunk, ezért a teljes magyarságnak összekapaszkodva kell kiállnia a béke mellett, mivel a magyarság érdeke a béke” – zárta beszédét Menczer Tamás.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.