Angela Merkel bizarr remegései nemcsak a sajtó figyelmét keltik fel, de a német belpolitika állóvizét is könnyedén felkavarhatják.

A héten immár harmadjára láthattuk azt, hogy Angela Merkel német kancellárt elfogja a remegés, ezúttal a finn miniszterelnök látogatása alatt. Ez már a harmadik ilyen incidens volt három héten belül, és bár Merkel szemlátomást szeretné az ügyet a szőnyeg alá söpörjék, a feladat egyre nehezebbnek bizonyul.

A remegések ugyanis egyre több kérdést vetnek fel a német belpolitikábanis. Noha korábban bejelentette, hogy 2021-ben sem a kancellári, sem a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői posztjáért nem fog újraindulni, többekben felmerült annak lehetősége, hogy hamarabb kényszerül átadni a stafétabotot.

Így Annegret Kramp-Karrenbauer helyzete előtérbe került. CDU-n belüli támogatói egyre inkább amellett vannak, hogy Kramp-Karrenbauernek hamarabb kéne a CDU élére kerülnie, pláne azért is, mert jelenlegi helyzetében Merkel utódjának nincsen sok mozgástere.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy Kramp-Karrenbauer körül rengeteg a kérdőjel. Sokan nincsenek meggyőződve arról a CDU-n belül, hogy ő lenne a megfelelő a vezetői posztra, nem beszélve arról, hogy a kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták sem igazán szimpatizálnak vele. Így Merkel korai távozása minden bizonnyal belpolitikai káoszt eredményezne Németországban. A nagy kérdés most az, képes lesz-e Angela Merkel elkerülni egy esetleges előrehozott választást.

Forrás: 888.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.