Evo Morales volt bolíviai államfő saját kérése alapján politikai menedékjogot kap Mexikóban – jelentette be hétfőn mexikóvárosi sajtótájékoztatóján Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter. A politikus már vasárnap tudatta, hogy ha Morales kéri, menedéket kap Mexikóban. Közben őslakosok százai tartanak La Pazba, polgárháborús jelszavakat skandálva.

A repülőn a mexikói zászlóval fényképezkedett

A mexikói belügyminiszter, „Olga Sánchez Cordero úgy döntött, hogy politikai menedéket nyújt Evo Moralesnek, akinek az élete és testi épsége veszélyben forog” – tudatta Ebrard, hozzátéve, hogy Morales szóban és hivatalos formában is jelezte Mexikónak, hogy menedéket szeretne kapni. Kiemelte azt is, hogy Mexikó története során mindig megvédte azokat, akik menedéket kerestek.

https://mandiner.hu/attachment/0339/338864_evo_morales_mexikoi_zaszlo.jpg

Később azt jelentették be a mexikói hatóságok, hogy elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Morales. „Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható a kezében.

Itt a polgárháború?

A La Paz-i rendőrfőkapitány a hadsereg beavatkozását kérte hétfő éjjel, hogy segítsenek megfékezni az Evo Morales lemondott elnök támogatói által elkövetett erőszakot. „Azzal a kéréssel fordultam Williams Kalimanhoz, a hadsereg vezérkari főnökéhez, hogy avatkozzon be, mert a bolíviai rendőrség már nem bír el a helyzettel” – jelentette ki José Barrenechea La Paz-i rendőrfőnök.

Kaliman nem sokkal később bejelentette: utasította a hadsereget, hogy működjenek együtt a rendőrséggel a „vandálok” megfékezése érdekében. A tábornok aláhúzta, hogy a közös katonai és rendőri fellépés célja a vérontás elkerülése. Egyúttal felszólította a bolíviaiakat, hogy segítsenek a nyugalom helyreállításában.

Vladimir Yuri Calderón bolíviai országos rendőrfőnök tudatta, hogy a katonaság és a rendőrség közös akciója haladéktalanul megkezdődik, és akkor ér véget, amikor helyreállt a rend. Éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a bolíviai fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy „most itt a polgárháború”.

Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Már harmadik újraválasztási kísérlete is vitatott volt, mert az alkotmány értelmében erre nem lett volna lehetősége. Ennek ellenére az ország alkotmánybírósága úgy döntött, hogy ellentétes az állampolgári jogokkal, ha bármilyen választott tisztség esetében korlátozzák az újraválaszthatóságot, és így Morales is ismét indulhatott az elnökválasztáson, majd az október 20-i első forduló után bejelentette győzelmét. Ő volt Bolívia első őslakos államfője.

Lemondását megelőzően nem sokkal még a választások megismétlését jelentette be, miután az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokról, egyértelmű manipulációról számolt be az októberi voksoláson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Pár órával később bejelentette lemondását a kormány több minisztere és a képviselőház, majd a szenátus elnöke is. Morales lemondásra kényszerítését több baloldali vezetésű latin-amerikai ország is puccsnak minősítette.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.