Clevelandben 2022. október 23-án két helyen is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról. Az első megemlékezésen elsősorban helyi magyar szervezetek vezetői szólaltak fel, a második eseményen azonban helyi közösség megannyi tagja és illusztris meghívottak szóltak az egybegyűltekhez.

YouTube player

Délután kettőkor szűk körben koszorúzásra és megemlékezésre került sor a Mindszenty téren a hercegprímás és a „pesti srác” szobra előtt. Utóbbi alkotás a közelmúltban újult meg a helyi magyarság támogatásának köszönhetően. A résztvevőket Dr. Páva Zsolt közösségi diplomata köszöntötte. Elmondta, hogy Cleveland mellett szerte a világban zajlanak éppen megemlékezések és az egész magyar történelmi tudat fontos részévé vált a forradalom. Bíró Gergő előadásában Tollas Tibor Mindszenty Józsefről írt versét hallgathattuk meg.

Dr. Szemerkényi Réka, Magyarország volt washingtoni nagykövete angol nyelven köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a pesti srácok példát mutatnak mind a mai napig azzal, hogy az alig 18 éves fiatalként, a legerősebb igazságérzettel felvértezve kötelezték el magukat a közös értékek mellett. A szobor kifejezi a pesti srácok erejét, kiállását. A tiszteletbeli magyar konzuli hivatal nevében

Dr. Krasznai Csaba clevelandi tiszteletbeli magyar konzul köszöntőjével és imájával folytatódott a megemlékezés. Beszédében megemlékezett arról, hogy az 1956-os magyar forradalmárok közül rengetegen hagyták el hazájukat, hogy szabadságban éljenek. Feláldozták javaikat, kapcsolataikat és szeretett országukat. A forradalmárokhoz hasonlóan mind a mai napig egy szabadságszerető nép vagyunk. Beszéde után imára hívta az egybegyűlteket.

ReklámTas J Nadas, Esq

Kékedy István 1956-os szabadságharcos helyezett el koszorút a forradalmároknak emelt emlékműnél Cleveland város polgárai nevében. Ezt követően a rendezvény zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a magyar himnuszt.

YouTube player

Három órától az Evangélikus templomban folytatódott az Egyesült Magyar Egyletek megemlékezése az ünnepi műsorral. A rendezvényen Balázs Fanni konferálta és mutatta be a felszólalókat, szereplőket. A rendezvény alatt Máté Zsolt több éves külföldi kutatásai során feltárt 1956-hoz kapcsolódó fényképeket is megnézhettek résztvevők. Az amerikai himnusz közös eléneklésével kezdődött a műsor. Deák Zsolt lelkész imája nyitotta meg a rendezvényt.

Dr. Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke köszöntötte az evangélikus templomban a Pittsburghtől Bostonig érkező megannyi vendéget. A még köztünk élő 1956-os magyar menekülteken túl a később születettekig meghatározó hatással van a forradalom. Reményét fejezte ki abban, hogy Cleveland magyar közösségét ez a megemlékezés is összefűzi.

A köszöntő követően a Nyitott Szivecskék Magyar Iskola a szabadságról szóló, trombitaszóval, énekkel, versekkel műsorát hallgathatták meg a résztvevők. A kisgyermekek rendkívül ügyesen és gyönyörű magyarsággal adták elő műsorukat. Dani Bence előadásában Bogárdy Imre versei közül a Fakereszt az utcán és az Ima a magyar hazáért címűt hallgathattuk meg.

Dr. Páva Zsolt közösségi diplomata üdvözletét fejezte ki felszólalásában. Kiemelte, hogy sok más történelmi eseménnyel szemben a még köztünk élő szemtanúknak köszönhetően egy sokkal színesebb, sokkal több nézőpontot bemutató képünk lehet az 1956-os magyar forradalomról. 66 év tekintetében ritkaságnak számít a magyar forradalom, mivel külső hatalmaktól függetlenül jöhetett létre.

A 34. sz. Zrínyi Ilona leánycserkészcsapat Fölszállott a páva című népdalt versrészletekkel gazdagítva adta elő. A rendkívül változatos és felemelő műsort nagy örömmel hallgatta mindenki. Simon-Benedek Csongor előadásában Tollas Tibor: Óda a szabadsághoz című versét hallgathatták meg az egybegyűltek. Tamási Zoltán vezényletével a Kis Magyar Kórus előadásában nemzeti összetartozási énekeket hallgathattunk meg, például a Gárdonyi Zoltán Tartsd meg hazánkat Isten című dalt. Sillye Jenő Múlnak az évek című dalában még bámulatos szólóéneklés is gazdagította a műsort. Dani Bence előadásában Márai Sándor Mennyből az angyal című versét hallgathatták meg a megemlékezők.

Dr. Szemerkényi Réka tartotta a rendezvény fő beszédét. Külön tapsot kért a közönség soraiban ülő 1956-os magyaroknak. Az összetartozás érzését 1956 egy sorsfordító napként erősíti, mivel a magyarság képes volt egy szuperhatalommal szembeszállni. A forradalom a leverése ellenére sikeresnek mondható, mivel 1956 gondolata megverhetetlen maradt. A forradalom nem csak a világ, Magyarország, de a hétköznapi ember számára is sorsfordító hatással volt, mivel a clevelandi magyarok jelentős részének az életútját változtatta meg. 1956 felszólítást jelent napjainkra nézve és két üzenetet hordoz: „Egy nagyon erős történelmi és személyiségvizsgálatra. Ki állhat meg egyenesen az ’56-os hősök előtt? Ha nem a szabadságot, ha nem a demokráciát, ha nem a nemzeti szuverenitást, ha nem a nemzeti összetartozást, a közös cselekedetet a különbözőségeken keresztül tartja tettei céljának és mércéjének?” Illetve 1956 felszólítást jelent cselekvésre. „A jelen generációnak is dolga van, felelőssége, tennivalója. Ha ’56-ban Molotov-koktéllal és fegyverekkel kellett harcolni, cselekedni a hazáért, szabadságért, demokráciáért, szuverenitásért, úgy most tiszta beszéddel, politikai barátokkal, stratégiai projektekkel, közösségépítéssel kell ugyanezeket a célokat segíteni.” Így 1956-ra alapozva az amerikai magyarság stratégiai missziója a két ország közti kapocs megteremtésében.

A rendezvényt a házigazda, Nt. Tamásy Éva imádsága és a magyar himnusz közös éneklése zárta.

A megemlékezést követően az ’56-os generáció tagjaival csoportkép készült. A résztvevőket gulyáslevesre és válogatott finomságokat tartalmazó fogadásra invitálták a templom alagsorába. A megemlékezések színvonala, gazdag programja is mutatja, hogy Cleveland magyarjai mennyire összetartók és büszkék a saját és a magyarság történelmére, hagyományaira, kultúrájára.

Máté Zsolt

a szerző az Első Magyar Református Egyház KCSP ösztöndíjasa.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.