2018. október 11. és 14. között ismét megrendezik a 72 óra kompromisszum nélkül című programsorozatot, ami fiataloknak nyújt lehetőséget önkénteskedésre három napon keresztül. A három történelmi egyház: a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében immár 10. alkalommal megvalósuló eseményen országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai teljesítenek közhasznú feladatokat. A program célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére.

Melyek az önkénteskedés pozitívumai a segítők tapasztalatai alapján?

Rájönni arra, hogy valódi segítséget tudunk nyújtani

A legjellemzőbb indok, amivel nyugtatjuk a lelkiismeretünket – nem csak az önkénteskedés terén – , hogy “most azért annyira nem számít az én jelenlétem, nélkülem is elvannak”, illetve hogy “velem együtt se oldódna meg a világ minden problémája”.

Persze vannak ismertebb helyek, ahol valóban rengeteg az önkéntes, de sok kis hely van, ahol önkéntesek nélkül nem tud rendesen működni az intézmény, így plusz egy fő is életmentő tud lenni. Éppen ezért érdemes jól szétnézni a “piacon”. Egy kis utánajárással kideríthető, melyek azok a helyek, ahol a legnagyobb a hiány. Mindenképpen jó megtapasztalni, hogy valójában nem is nyugtatgathatjuk magunkat azzal, hogy “nem oszt, nem szoroz a jelenlétünk”, hanem igenis valós segítséget tudunk nyújtani.

Sokféleképpen segíthetünk (Fotó: Matthias Zomer, forrás: Pexels)

Megtapasztalni, hogy mennyi munka van alapvetőnek tűnő dolgok mögött

A 72 óra kompromisszum nélkül keretein belül pár évvel ezelőtt a cikk írója másokkal együtt közterületeket tisztított. Azt írja, végig az jár ilyenkor az ember fejében, hogy fel sem tűnik, amikor eltűnik egy-egy graffiti, vagy hogy a tereken a virágokat locsolják, a füvet nyírják, s hogy van, aki minden nap ezért dolgozik, és nem magától történik meg minden. De ugyanez a helyzet, ha utcai ételosztásba állunk be segíteni, vagy ha idősek otthonába, kórházba, gyermekotthonba megyünk. Néhány nap önkénteskedés után rájön az ember, hogy a megszokott, hétköznapinak vagy egyszerűnek tűnő munkák mögött mekkora energiabefektetés van.

Kilépni saját magunkból, és “a másikért” dolgozni

Minden kereszténynek, illetve mezei önfejlesztőknek is kihagyhatatlan tapasztalat úgy dolgozni valakiért, valamiért, hogy nem kap cserébe semmit. Hogy a tevékenységének nem ő maga a célja, a szempontja, a motivációja, hanem “a másik”. Jézus életének legszembetűnőbb jellemzője, hogy minden, amit tett, azt nem magáért, hanem másokért tette. Az Ő követőinek az a célja, hogy minél jobban hasonlítsanak rá, hogy az életük, a cselekedeteik Őrá mutassanak.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy valamiért Isten úgy alkotott meg minket, hogy így-vagy úgy, de rászoruljunk egymásra. Érzékennyé tette a szívünket, hogy átérezzük a másik fájdalmát, közösségben képzelte el az embert, hogy szolgálni tudjuk egymást. Nem sok olyan kézzelfogható, konkrét tapasztalatot lehet szerezni erről, mint az önkénteskedés által.

Együtt minden jobb (Fotó: rawpixel.com, forrás: Pexels)

Megérteni a világot

Először furcsa önkénteskedni pl. hajléktalanok között, és rendszeresen beszélgetni velük. Ám szépen lassan eltűnnek az előítéletek, a sztereotípiák, s az ember képessé válik arra, hogy meghallja, amit valójában mondanak. Hogy megértse, miért nem dolgoznak, miért isznak, miért nem mennek be a szállókra, miért keverednek folyton bajba.

Megismerni és megérteni egy segítségre szoruló csoport dilemmáit, motivációt, sebeit, fájdalmait, olyan lelki gazdagságot ad, amit nem is lehet pénzben kifejezni. Ez egy olyan pozitívuma az önkénteskedésnek, amelyről nem sokat beszélnek. Ha valaki nem emberekkel foglalkozó önkénteskedést választ, hanem társadalmi munkát, akkor viszont azokat az embereket értheti meg, akik ugyanazt a munkát végzik minden nap. A világ megismerésének egyedi, különleges módja tehát az önkénteskedés, amit nemcsak az október második hétvégéjén szervezett program keretében gyakorolhatunk, hanem bárhol és bármikor, a saját életünk környezetében is.

Szerző: Kun Szabó Eszter

Forrás: www.777.blog.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.