Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldalán gratulált Karikó Katalinnak, akinek Drew Weissmannal megosztva ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

„Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap” – írta bejegyzésében a köztársasági elnök, aki hangsúlyozta azt is, hogy „óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg.”

Az orvostudományi Nobel-díjat 1901 óta 114. alkalommal ítélték oda, összesen 227 kitüntetettnek. A 227 kitüntetettből Karikó Katalin a 13. nő, aki elnyerte a Nobel-díjat.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Orbán Viktor: Magyar nő a világ tetején

Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk! – írta közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő.

(Demokrata , Origo / Facebook)

A BioNTech is gratulált Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak

A mainzi székhelyű BioNTech is gratulált Karikó Katalinnak és az amerikai Drew Weissmannak, amiért ők kapják idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

A cég közleménye szerint kettejük munkája úttörőnek bizonyult, és fontos fejlesztéssel járultak hozzá a BioNTech/Pfizer mRNS-alapú Covid-19-oltóanyagának kifejlesztéséhez.

„Nagy becsben tartjuk Katit és Drewt szenvedélyükért, állhatatosságukért és elkötelezettségükért” – olvasható a vállalat méltatásában. Karikó Katalin még mindig tanácsadóként dolgozik a BioNTechnél, ahol 2013-tól 2022-ig a cég alelnöke volt.

A vállalat hangsúlyozta: a kitüntetésnek arra kell sarkallnia a kutatókat világszerte, hogy folytassák kutatói tevékenységüket, kiaknázva az új hatóanyagok teljes potenciálját.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus az amerikai Drew Weissmannal megosztva kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.