A fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy kellemetlen, de sajnos sokakat érintő probléma. A sikeres kezelés egyik legfontosabb feltétele, hogy a tünetek megjelenésekor mielőbb forduljunk szakemberhez. Minél korábban tudja a parodontológus megkezdeni a kezelést, annál jobb annak hatékonysága.

Változások, amikre érdemes odafigyelni – a fogínysorvadás jelei

A fogínysorvadás tulajdonképpen egy baktériumok által okozott gyulladás. Az íny és csont visszafordíthatatlan elváltozása azonban nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Általában a fogíny gyulladása és más intő jelek előzik meg, melyekre már csak azért is érdemes figyelni, mert a korai stádiumban megfelelő kezeléssel a fogínysorvadás, fogágybetegség megelőzhető.

Az első árulkodó tünetek között szerepel a – fogmosáskor vagy akár magától – vérző, gyulladt íny, amely tapintásra fájdalmas, színe vöröses, esetleg gennyes tasakok jelennek meg rajta. Ugyancsak baljós jel, ha az íny visszahúzódik, elválik a fogaktól, melyek között így rések (tasak) képződnek. Emellett a mozgó fogak és a kellemetlen lehelet is azt üzeni: ideje orvoshoz fordulni!

A fogínysorvadás kezelésének lehetőségei

Szerencsére sok a kiváló fogászat Budapest vonzáskörében, azonban nem ugyanazokat az eljárásokat, illetve anyagokat alkalmazzák, ezért elsőként mindenképp érdemes ezekről tájékozódni. Ha megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb fogászatot, szakorvost, elkezdődhet a kezelés.

Közérdekű hirdetés

A fogínysorvadás kezelése alapvetően kétféleképpen történhet: nem sebészi és sebészi terápia útján. A nem sebész, azaz a konzervatív terápia során az elsődleges feladat a betegség kialakulásában fontos szerepet játszó baktériumok eltávolítása. Ennek az eljárásnak kettő főbb része van.

Az íny feletti professzionális tisztítás során tulajdonképpen egy hagyományos fogkő eltávolítást végez a kezelőorvos, majd ezt követően felpolírozza a megtisztított felszínt. Enyhe ínygyulladás esetén itt véget is ér a kezelés, ezután csak nyomonkövetésre és rendszeres fenntartó kezelésre van szükség.

A konzervatív terápiában alkalmazott másik eljárás a zárt küret, ami tulajdonképpen az íny alatti tisztítást foglalja magába. A kezelés során a kezelőorvos az íny alatt is megtisztítja a fog és a gyökér felszínét. Ezt az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik.

Sebészi terápiára akkor kerül sor, ha a gyulladás olyan mértékű, hogy más módon nem szüntethető meg, illetve azokban az esetekben, amikor a kérdéses terület egy része regenerálható.

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.